IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MSI Global прогнозира по-устойчив икономически растеж през 2013 г.

Проблемите на САЩ засенчиха бавния растеж и високата безработица в глобален план, според експерт

11:27 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор
MSI Global прогнозира по-устойчив икономически растеж през 2013 г.

Ограничаването на големите геополитически сътресения на световната икономика през 2013 г. трябва да отбележи началото на устойчив и по-бърз растеж и намаляването на търговските дисбаланси.

Това пише в анализ за CNBC Майкъл Иванович, президент на MSI Global.

Експанзивната парична политика ще продължи да движи цикличния подем в САЩ и еврозоната въпреки насрещните ветрове от фискалната консолидация.

Анализаторът прогнозира, че Източна Азия ще остане най-бързо развиващият се регион в света. Очаква се да се засили икономическата активност в Латинска Америка.

Изострените фискални проблеми на САЩ обаче засенчиха бавния икономически растеж и високата безработица в глобален план, посочва още експертът. Данните за американската икономика от третото тримесечие показват, че публичният дълг на страната е над 103%, което е два пъти повече в сравнение с нивото му през 2001 г. Тази година се очаква американският дълг да достигне 110% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Вашингтон може да се справи с тревожната динамика на дълга само като започне да регистрира значителен излишък по първичните бюджетни салда, посочва Иванович. Той подчертава, че страната трябва да увеличи приходите и да намали публичните разходи чрез „правилно калибрирани мерки за фискално затягане“, които биха проработили много по-добре, отколкото автоматичното съкращение на разходите и увеличението на данъците.

Политиката на Федералния резерв на САЩ е насочена към смекчаване на депресивното въздействие на по-високите данъци и свитите приходи чрез директна подкрепа на лихвочувствителните компоненти на съвкупното търсене – потребление на домакинствата, инвестиции в имоти и разходи за бизнес капитал, тъй като те формират над 80% от американската икономика.

Потребителите и инвеститорите вече отговарят положително на по-ниските разходи за кредитите. Отчита се ръст на инвестициите в жилища, на бизнес инвестициите, както и на частното потребление, подчертава анализаторът.

Той очаква тенденцията да се засили през настоящата година заради по-улеснения достъп до кредити, което вероятно ще подкрепи икономически ръст от порядъка на 2,5 – 3%, прогнозира експертът.

Според Иванович еврозоната ще отбележи значителен прогрес през 2013 г. благодарение на предприетите извънредни реформи и стриктните бюджетни ангажименти. Той очаква европейският паричен съюз да излезе от рецесията през второто полугодие, но въпреки това остават сериозните проблеми с прекомерния дълг на страните от региона.

Има вероятност обаче растежът на дълга на страните от еврозоната да се забави значително през годината и вероятно ще се обърне през следващите една-две години. В резултат на фискалната консолидация пък се очаква разширяване на първичните излишъци.

Възстановяването на еврозоната от кризата обаче ще бъде твърде бавно, за да се отрази позитивно на заетостта, предупреждава експертът.

Позитивно се развива експортният сектор в еврозоната, като през 2013 г. нарастващото външно търсене ще компенсира спадовете при вътрешното търсене, очаква още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още