IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги разкритикува "бърборенето" за валутите

Президентът на ЕЦБ отказа да заеме позиция в международния спор за паричната политика на Япония

16:24 | 15.02.13 г.
Драги разкритикува "бърборенето" за валутите

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги разкритикува „бърборенето“ за валутите, което разтърси пазарите в последните седмици, предаде Ройтерс.

„Всичкото това бърборене какво е било предприето в последните няколко седмици е неприемливо и безплодно, във всички случаи това е самоунищожително“, коментира Драги пред журналисти преди началото на срещата на Г-20 в Москва.

Той отказа да коментира дали обменният курс на еврото е подходящ, но посочи, че е в съответствие с дългосрочните средни стойности.

Драги отказа да вземе участие и в разрасналия се международен спор за политиките по отношение на йената, които провежда японското правителство.

„Мандатът на ЕЦБ е да преследва ценова стабилност в средносрочен план. Обменният курс не е целта на политиките ни, но е важен за растежа и ценовата стабилност“, коментира Марио Драги.

„Ние вярваме, че основният фактор за създаване на работни места и растеж в еврозоната са структурните реформи“, допълни той.

Той призна също така, че данните за икономическия растеж в еврозоната, които Евростат оповести вчера, са били по-лоши от очакваното. Драги обаче отбеляза, че има все повече признаци за стабилизиране на икономическата активност, а предсрочните плащания на банките към ЕЦБ са „знак, че доверието се връща в еврозоната“.

„Несигурността по отношение на финансирането на банките намаля“, коментира Драги. Той допълни, че паричната политика на ЕЦБ ще продължи да бъде нерестриктивна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още