IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия се завърна към положителeн търговски баланс през май

От началото на годината обаче е натрупан сериозен дефицит, за което допринася силният бразилски реал

12:24 | 04.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бразилия се завърна към положителeн търговски баланс през май

Търговският баланс на Бразилия се върна обратно към нивата на месечен излишък през май, но не достатъчно, за да бъде избегнат продължаващия от началото на годината сериозен дефицит, причинен основно от свиването на производствения износ, пише Dow Jones Business News.

През петия месец на годината бе отчетен търговски излишък от 760 млн. долара, като представянето все пак е по-добро в сравнение с дефицита от 944 млн. долара през април. Износът през май е нараснал с повече от 1 млрд. долара спрямо нивата от април, най-вече поради повишението при селскостопанските стоки в следствие събирането на реколтата при зърнените и маслодайните култури.

Вносът през май отчете минимално понижение в сравнение с предходния месец, след като бразилските потребители намалиха покупките си от супермаркети и търговски центрове поради високите нива на задлъжнялост, повишаването на лихвените проценти и устойчивите нива на инфлацията.

Въпреки това страната все още отчита значителен дефицит от началото на годината – 5,40 млрд. долара за месеците от януари до май 2013 г., докато за същия период на предходната година бе отбелязан излишък от 6,3 млрд. долара.

Търговският дефицит на Бразилия през тази година се дължи основно на спада в производствения износ. Общият износ за първите пет месеца на годината се е понижил с повече от 4 млрд. долара в сравнение със същия период на 2012 г. Вносът за първите пет месеца на тази година бележи ръст с около 6 млрд. долара в сравнение със сходния период на изминалата година.

Голяма част от причините за слабия износ и високия внос се свързват със силата на бразилския реал. Котировката на бразилската валута се обезцени от 2 реала до 2,05 реала за 1 долар през първите пет месеца на 2013 г., но това ниво се счита за силно надценено от икономистите.

Експертът от Университета в Кампинас Луис Беларусо обяви наскоро, че Бразилия ще се нуждае от валутен курс от около 2,20 реала за 1 долар, за да направи износа си конкурентен.

През миналата седмица бразилският реал най-накрая започна да се обезценява, поевтинявайки до 2,14 реала за 1 долар. По-слабият реал може да стимулира износа и да задържи нивата на вноса през следващите месеци, отбелязват също така анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още