IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС подаде жалба в СТО срещу китайските мита върху тръбите от неръждаема стомана

Китай има срок от 60 дни за провеждане на преговори за споразумение с ЕС, ако иска да избегне разглеждането на жалбата

18:27 | 13.06.13 г. 4
Автор - снимка
Редактор
ЕС подаде жалба в СТО срещу китайските мита върху тръбите от неръждаема стомана

Европейският съюз обяви, че е депозирал жалба в Световната търговска организация срещу налагането на антидъмпингови мита от страна на Китай върху вноса на тръби от неръждаема стомана, съобщи Ройтерс.

Действията на ЕС бяха предприети само 6 месеца, след като Япония подаде оплакване по същия случай, припомня агенцията.

Жалбата се концентрира върху висококачествените продукти от стомана, необходими на Китай за изграждане на нови атомни електроцентрали, които са решаващи за плановете на страната да модернизира и прочисти енергийната си инфраструктура.

Китайският стоманодобивен бранш, който е най-големият в света с огромна преднина пред останалите, установи, че не е в състояние да произвежда толкова евтино същите продукти като японските и европейските си конкуренти. От Пекин подозират, че ценообразуването по вносните продукти е нечестно, поради което бяха въведени антидъмпингови мита.

„ЕС смята, че антидъмпинговите мита са несъвместими със законодателството на Световната търговска организация както от формална, така и от същностна гледна точка“, се посочва в изявлението. „Митата между 9,7% и 11,1%, наложени върху европейските стоки, съществено затрудняват достъпа до китайския пазар“, се добавя в документа.

Юридическите действия потвърждават план, разкрит от европейски източници пред Ройтерс. Те идват след поредица от ответни търговски удари, подклаждани от спора за огромния китайски износ на евтини компоненти за фотоволтаични централи.

Официалното подаване на жалбата дава началото на правен процес в СТО, предоставящ на Китай до 60 дни за провеждане на преговори с ЕС, чрез които да избегне разглеждането ѝ. От ЕС обаче припомнят, че обсъжданията, проведени между Япония и Китай по проблемния въпрос, са се провалили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Еми ако му "спуснат" и на "умен" ще се направи даже :))) - "шеф" на асансьор, уж без асансьор... и накрая -> ние ще сме асаньора ... и то по "желание" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Голем смех, ЕС винаги е прав. ЕС е прав даже и когато не е прав. Че даже са подали и жалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Нещо подобно, като личността на шефа 'и. От крайно ляв към демократ и като гледам пак започна клони на ляво другаря Барозу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
citizen_bg
преди 10 години
ЕС смята, че антидъмпинговите мита са несъвместими със законодателството на Световната търговска организация както от формална, така и от същностна гледна точка - от статията и:"Европейската комисия (ЕК) одобри антидъмпингови мерки срещу вноса на китайски соларни панели и клетки от Китай, става ясно от съобщение на регулатора. В изпълнение на плановете си Европейският съюз ще наложи мита в размер на 11,8% през следващите два месеца.": - http://***.investor.bg/evropa/334/a/es-se-zastrahova-sreshtu-evtiniia-vnos-na-kitaiski-solarni-paneli,152179/-Раздвоение ли е, шизофрения ли е, или обикновена наглост, ако това е позицията на ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още