IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В търговските спорове между САЩ и Китай има „повече лай, отколкото ухапвания“

Протекционистичните реакции, предизвикани от кризата, не вършат работа, но остават част от вътрешната политика, коментира генералният директор на СТО

13:25 | 24.09.12 г.
<p>
	Паскал Лами. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Паскал Лами. Снимка: Архив Ройтерс

В споровете между САЩ и Китай за незаконни търговски практики, които предизвикват опасения за евентуална търговска война между двете най-големи икономики в света, има „повече лай, отколкото ухапвания“, смята генералният директор на Световната търговска организация (СТО) Паскал Лами, цитиран от CNBC.

През миналата седмица САЩ подадоха жалба в СТО, че Китай е налял над 1 млрд. долара чрез незаконни дотации в местни износители на автомобили и части за тях през периода 2009-2011 г., осигурявайки им нечестно предимство спрямо американските им конкуренти на пазара в САЩ, който е най-големият в света след китайския.

От Пекин отговориха със своя жалба, в която се твърди, че Вашингтон е наложил антидъмпингови и балансиращи данъци върху над 20 китайски стоки, сред които хартия, стомана, губи, магнит, химикали, кухненско оборудване и дървени подови настилки.

„Мисля, че за щастие има повече лай, отколкото ухапвания“, каза Лами.

По думите му евентуална търговска война между САЩ и Китай не е особено вероятна. „Живеем в свят, в който вече няма търговски войни. Има търговски търкания, спорове, преговори, съдебни процеси, но ако две страни се разминават в преценката си за това дали са нарушени или не правилата на международната търговия, налице е механизъм със съответния процес, който решава кой е прав и кой е крив“, подчерта той.

Търговският спор между САЩ и Китай идва в момент, в който и двете страни се борят със забавянето в производствените си сектори през политически важен период. През ноември в САЩ има президентски избори, а смяната на лидерския пост в Китай, която се случва веднъж на 10 години, предстои през следващите няколко седмици.

Вътрешнополитическите проблеми определено ще играят роля в търговските спорове, посочи Лами. „Изключително острата икономическа криза, която засегна много държави, предизвика протекционистични реакции. Всички знаем, че те не вършат работа, но въпреки това остават част от тази вътрешна политика“, добави той.

В петък от СТО обявиха, че икономическата криза ще продължи да тежи върху световната икономика, като това бе главното основание на организацията да понижи прогнозата си за ръста на световната търговия за настоящата година до 2,5% при предвиждани 3,7% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още