IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънце и вода – екологични морски пътешествия

Изследователски кораб направи първото околосветско пътешествие, задвижван само със слънчева енергия

12:36 | 15.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Със своите почти 20 тона, PlanetSolar е най-големият, захранван от слънцето кораб. Той е покрит с близо 1700 квадратни метра слънчеви панели. На скорошната си мисия в Атлантическия океан екипажът на кораба събра физически, химически и биологични данни, които ще помогнат за по-дълбоко разбиране на взаимодействията между океаните и атмосферата.

Информацията ще може да се използва и за създаване на модели на определени климатични условия и ще помогне на биолозите в изучаването на миграциите на планктона и на други морски видове.

Миналата година PlanetSolar плава в продължение на 584 дни, извършвайки първото околосветско пътуване, захранвано от слънчева енергия. Катамаранът е с дължина 25 метра, широк е 22 и е висок 6 метра и половина. Дизайнът е такъв, че страничните панели могат да се прибират и така ширината на кораба се намалява със 7 метра и половина.

Първият етап от пътешествието започна от Южна Франция, премина през Средиземно море и прохода Гибралтар, и завърши в мароканския град Рабат. Изследователите бяха особено заинтересовани от водовъртежите и взаимодействието им с атмосферата, както и от растежа на филопланктона.

При пристигането си на пристанище Бургрег в Рабат по фюзелажа от въглеродни нишки и епоксидна смола имаше щети от бурните води. На кораба имаше 5-членен екипаж, а на сушата 8 души отговаряха за обработката на данните и безопасността на екипажа. Директорът на проекта и съосновател, д-р Паскал Гулпие, често беше на пристана и развеждаше туристи на кораба. Закотвен, съдът може да поеме 60 човека.

След Мароко корабът спря в Лас Палмас на Канарските острови, а после осъществи и най-дългото си плаване без спирка. През следващите 22 дни пропътува 3100 морски мили (5800 км) до остров Сан Мартин в Карибско море, поставяйки рекорд за най-бързо прекосяване на Атлантика от съд на слънчева енергия.

На 17 юни катамаранът акостира на пристанището на северния залив на Ню Йорк, след като мина под Бруклинския и Манхатънския мост. Пристигна от Маями, където експедицията DeepWater започна измервания на водите на Гълфстрийм.

Океанското течение пренася топлина от тропиците към полярните райони в северния Атлантик и е една от най-важните екосистеми за еврепейския и северноамериканския климат.

Най-северната точка на пътуването беше пристанище Св. Джон в Ню Брунсуик, Канада. Преди да тръгне обратно за Европа, бяха извършени дейности по поддръжката, а изследователският екип се смени.

PlanetSolar премина през Английския канал и се насочи към Париж по р.Сена. По пътя имаше някои тесни участъци под мостове или през канали. PlanetSolar направи последна спирка в трансатлантическото си пътешествие в Париж, където остана 5 дни.

PlanetSolar завърши пътуването си на 25 септември в Лориен, Северна Франция, където ще бъде изложен до март 2014 г.

Вижте как изглежда екологичният плавателен съд в галерията от снимки!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още