IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Аржентина поиска удължаване на срока за изплащане на дълга

Търсенето на аржентински ДЦК се повиши леко въпреки липсата на споразумение между правителството и облигационерите

10:13 | 24.06.14 г.
Аржентина поиска удължаване на срока за изплащане на дълга

Аржентина продължава да смекчава позицията си спрямо облигационерите с приближаването на крайния срок за погасяване на дълга, съобщава WBP Online.

Икономическият министър на южноамериканската страна Аксел Кисилоф отправи запитване към американските съдебни власти за предоставянето на допълнително време за изплащането на задълженията. Крайният срок за погасяване на публичните дългове е 30 юни и ако Буенос Айрес не успее да намери необходимите средства, страната ще изпадне в технически фалит.

Друга неблагоприятна новина за властите бяха данните за икономическия растеж. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с 0,2 на сто на годишна база през първото тримесечие. Слабостта в икономиката подкопа допълнително инвеститорското доверие в способността на страната да изплати дълга си.

Въпреки това цената на аржентинските облигации се повиши леко в понеделник, след като пазарът все пак заложи на постигане на споразумение с кредиторите преди посочения краен срок.

Въпреки положителните сигнали от последните дни очакванията за понижаване на напрежението между правителството и облигационерите не се оправдаха и медийната война продължи и през уикенда. Буенос Айрес публикува платено съобщение в американско издание, че кредиторите изправят борещата се за оцеляване страна в ъгъла.

През миналата седмица Кисилоф предупреди облигационерите, че Аржентина ще преструктурира дълга си съгласно местното законодателство, опитвайки се да избегне изплащането на задълженията си към чуждестранните хедж фондове. Президентът Кристина Фернандес де Кирхнер пък заяви, че страната няма да се поддаде на изнудване.

Аржентина изпадна във фалит през 2001 г., като страната продължава да се бори с облигационерите си и досега. Повечето инвеститори се съгласиха да отпишат две трети от дълга още преди кризата от 2008 г., но някои хедж фондове отказаха и заведоха дела срещу Буенос Айрес. През миналата седмица щатските съдебни власти отхвърлиха жалбата на Аржентина срещу решението да изплати повече от 1,3 млрд. долара на хедж фондовете.

Повече по темата можетге да видите в разговора на Вероника Денизова от Bulgaria On Air c Димитър Вучев от Investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още