IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще отпусне на Аржентина кредити в размер на 7,5 млрд. долара

Споразуменията между двете страни ще бъдат подписани между президентите Си Дзинпин и Кристина Фернандес де Кирхнер

18:41 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай ще отпусне на Аржентина кредити в размер на 7,5 млрд. долара

Аржентина ще подпише с Китай серият от споразумения за отпускане на кредити на обща стойност 7,5 млрд. долара, предаде Ройтерс, цитирайки представител на аржентинското правителство.

Сред 19-те споразумения, които ще бъдат подписани от аржентинския президент Кристина Фернандес де Кирхнер и китайския ѝ колега Си Дзинпин, е договор за кредит от 4,7 млрд. долара от Китайската банка за развитие (China Development Bank) за изграждане на две ВЕЦ в Патагония.

Очаква се китайската банка да отпусне и заем в размер на 2,1 млрд. долара в помощ на финансирането на отдавна отлаган железопътен проект, който трябва да засили ефектовността на транспорта на зърно от плодородните равнини до пристанищата на страната, пише БТА. Аржентина е третият по големина износител на соя и царевица в света, а Китай е основният вносител на соя. 

Си Дзинпин е първият китайски президент, посещаващ Аржентина, от десетилетие. Той ще подпише и тригодишно суапово споразумение за 11 млрд. долара за суап операции между централните банки на двете страни, което ще даде възможност на Буенос Айрес да плаща за китайския внос в юани.

Китай е вторият по значимост търговски партньор на латиноамериканската страна след Бразилия, припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още