IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предлага промяна в клаузата за равно третиране на кредиторите

Повод за реакцията на организацията стана казусът с дълга на Аржентина и съдебния спор в САЩ

10:40 | 07.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МВФ предлага промяна в клаузата за равно третиране на кредиторите

Международният валутен фонд (МВФ) предложи реформи за начина, по който правителствата погасяват задълженията си към облигационерите в отговор на последната криза с Аржентина и съдебния спор в САЩ.

Фондът одобри промяна в използването на клаузата за на т.нар. "равни права", (pari passu - от латински наравно, едновременно, бел. ред.) МВФ иска да реформира клаузата "по начин, който гарантира, че видът на защитата, осигурявана на всички кредиторите в случай на повторение на аржентинския сценарий, няма да бъде повторена".

През юни Върховният съд на САЩ отхвърли обжалване на Аржентина и заяви, че Буенос Айрес е нарушил клаузата за равно третиране на облигационерите, припомня WBP Online.

Решението на съда в Ню Йорк по същество нареди на Аржентина да изплати дължимото на несъгласните с преструктурирането кредитори, държащи книжа на стойност около 1,6 млрд. долара, наравно с тези, притежаващи преструктурираните облигации.

МВФ разгледа решението на съда в Ню Йорк като прецедент, който даде възможност за широко тълкуване в бъдеще. "Налице е значителен риск, че процесът на преструктуриране на държавните дългове ще стане по-сложен", заяви организацията.

Новината от МВФ идва, въпреки че през септември Конгресът на Аржентина одобри закон, позволяващ преструктурирането на дълга на страната без да се вземат предвид решенията на американските съдебни власти.

Планът за преструктуриране на задълженията позволи на Буенос Айрес да прави плащания към чуждестранните си облигационери в страната или на други места, които не попадат в обхвата на решението на американския съд. Освен това инвеститорите могат да преместят вложенията си в аржентински дълг от САЩ или от други юрисдикции в различни държави.

Ефективността на закона е под въпрос, тъй като американският съдия Томас Гриеса, разглеждащ делото в Ню Йорк, го обяви за невалиден, защото нарушава негово решение, касаещо кредиторите, засегнати от изпадането в неплатежоспособност през 2002 г.

Съдебните спорове между кредиторите, аржентинските власти и банките попечители продължават. Страната търси начини да изплати задълженията си по преструктурираните доларови облигации чрез поделението на Citigroup в Аржентина.

Съдия Гриеса отсъди, че страната трябва да плати на група хедж фондове, водени от NML Capital, около 1,6 млрд. долара, за да се издължи и на притежателите на преструктурираните облигации.

Всичко по казуса с дълга на Аржентина четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още