IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Куба няма да има специално отношение към компании от САЩ

Затоплянето на връзките между двете страни ще даде нов тласък на търговията

12:21 | 07.04.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Куба няма да има специално отношение към компании от САЩ

Компании от САЩ могат да очакват същото отношение като към тези от останалата част от света, без допълнителна подкрепа или пречки, при евентуално бъдещо търговско отваряне между Куба и САЩ, заяви кубинският министър на външната търговия, цитиран от Ройтерс.

„Американските бизнесмени ще получат същото отношение, което се предлага на останалата част от света, която има връзки с острова днес“, заяви Родриго Малмиерка, министър на външната търговия и инвестициите. Той направи това изказване в интервю, публикувано в официални кубински медии в понеделник.

„Истина е, че ние ще погледнем положително, когато законите на САЩ го позволят и те ще могат да търгуват и инвестират (тук - бел.ред.) Но това не означава, че има преференциално отношение", коментира Малмиерка.

През декември Съединените щати и Куба обявиха, че ще възстановят дипломатическите си отношения и ще се стремят да нормализират търговията и пътуванията, които бяха практически премахнати преди повече от 50 години в разгара на Студената война.

Американският президент Барак Обама премахна някои части от икономическото ембарго на САЩ срещу Куба. Въпреки че има право да направи повече, той се нуждае от одобрението на контролирания от Републиканската партия Конгрес, за да премахне ембаргото окончателно.

Затоплянето на отношенията генерира огромен интерес от американски компании, които искат да навлязат на един пазар, който отдавна е затворен. Дори и с облекчаване на ембаргото американски компании се нуждаят от разрешение от кубинското правителство или кубинска държавна фирма, за да правят бизнес на карибския остров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 5
lyusien
преди 9 години
Сигурен съм че американците не са искали преференции когато инвестират в Куба Те мразят липсата на конкуренция и вероятно единственото което искат е да се спазват правилата за всички на кубинския пазар Много скоро Куба ще бъде залята от милиарди американски инвестиции Куба е бижуто на Карибите и които доиде тук пръв ще спечели милиарди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още