IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотната революция набира скорост в Куба

Раул Кастро даде нов тласък на промените, като разшири възможностите за бизнес на местните и отвори вратите за свободния пазар на имоти

11:14 | 06.04.15 г. 3
Имотната революция набира скорост в Куба

Панорамен апартамент с широки тераси, мраморни подове и невероятно гледка към брега. Исканата цена – 1,2 млн. долара. Това може и да изглежда скъпичко за Куба, където средностатистическият работник печели по около 20 долара месечно. Собственикът на апартамента Джон Джефрис – 57-годишен хотелиер от Бермуда, обаче се цели към малко по-различна демографска категория, пише Wall Street Journal.

“Има много малко апартаменти, които законно могат да бъдат придобити от чужденци, а когато има ограничено предлагане, има и премия за цената“, коментира той.

Обявата на Джефрис е част от революцията на пазара на имоти, която постепенно обхваща Куба. Повече от пет десетилетия след идването на Фидел Кастро на власт обикновените кубинци едва сега започват да акумулират реално богатство, като купуват и продават домовете си. Властите пък напредват с плановете да развият пазар на ваканционни имоти за чужденци.

„Размразяването“ на дипломатическите взаимоотношения между Вашингтон и Хавана подхранва спекулациите около това какво би могло да се случи на Острова на свободата, ако стане възможно американците отново да купуват имоти там.

„Дори не можете да си представите колко обаждания получаваме от американски граждани“, посочва Яд Агиар, който е съосновател на базираната в Онтарио компания Point2Cuba.com – един от малкото сайтове, който се появи през последните години, за да свърже купувачи и продавачи.

Засега 54-годишното ембарго остава в сила, което означава, че американците не само че не могат да купуват имоти в Куба, но и да пътуват като туристи до страната. Кубинското законодателство пък все още забранява на чужденци да притежават жилища в страната извън няколко експериментални проекта. Това обаче не спира някои чужденци да се опитат да се възползват от няколко законодателни дупки, за да придобият имот с надеждата, че ще станат богати, когато пазарът се отвори напълно.

Това е най-вече вярно за американците с кубински произход, напуснали родината след революцията. Тяхното икономическо влияние върху страната е изключително важно, тъй като те могат да посещават роднините си и им изпращат редовно пари. Много от тях успяват и да се сдобият със собствено жилище, като използват името на член на семейството и плащат в брой.

Дали Куба ще последва пътя на Китай към просперитета – това остава отворен въпрос. Комунистическото правителство обяви няколко изолирани реформи още през 90-те години на миналия век. След като пое президентския пост от брат си Фидел Кастро, Раул Кастро даде нов тласък на промените, като разшири възможностите за бизнес на местните и разреши мобилните телефони. През 2011 г. правителството отвори вратите за преминаването към напълно свободен пазар на имоти.

Достъпът до интернет в Куба обаче все още е проблем. Затова местните, които искат да купят или продадат жилище, се обръщат към El Papelito – брошура с обяви за имоти, която се продава в Хавана. Последното издание е достигнало 24 страници, като обемът се е учетворил през последните няколко месеца като още един знак за тенденциите при пазарната активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 10 rate down comment 10
van05
преди 9 години
Яяяя поредното ГМО прокси броки дойде да дава акъл кои как ще си живее жизьа си .Пунди спри с тези си нови регистрации.Това е шизофрения на личността *** на лекар за сериозно хапове.Човешко е да си болен.5 ника да смениш във всичките сайтове начина на мислене и писане ти е еднакъв .Брокере гладен *** !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
green hawk
преди 9 години
какво ви става , защо с такава злоба ???голяма работа ,че поскъпвали имотите.пазете си нервите , гледайте си спокойствието ..утре ще хванете някой инфаркт или инсулт и всичко отива по дяволите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 11
van05
преди 9 години
Озверелият от глад метросексулаен броки скептиков Пунди пилешаров не се ли е извъкал и в тази статия.Че днес се дигат цените у Хавана утре и в Софето и пак сме закъсняли като месечен цикъл на разгонена тинейджърка !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още