IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият бюджет на Австралия – легално купуване на гласове?

Фискалната политика игнорира структурните реформи, смятат експерти

12:11 | 13.05.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Новият бюджет на Австралия – легално купуване на гласове?

Заплахата от предсрочни избори накара управляващото консервативно правителство на Австралия да се погрижи чрез новия бюджет за основните избирателни райони, малките предприятия и средната класа семейства с деца за сметка на структурни реформи, смятат анализатори.

"Прилича на бюджет за избори... Правителството по същество прокара този бюджет и отблъсна завръщането си към излишък скоро", изтъкна пред CNBC преподавателят в Университета в Сидни Питър Чен. "Това не е бюджет на икономистите, а политически бюджет... И всички основни разпоредби са на коалиционна база".

Повече от десетилетие австралийската икономика бе стимулирана от добивния бум, но сривът в цените на суровините вече забавя икономическия растеж и намалява данъчните постъпления.

Въпреки това след катастрофалния миналогодишен бюджет рейтингът на одобрение на консервативното правителство потъна до рекордно ниски нива. Това накара управляващата партия да избере през тази година тактика по директно стимулиране на населението. Гвоздеят в разходните планове за тази година са средствата, заделени за двата основни избирателни райони, данъчните облекчения за малкия бизнес и увеличените субсидии за отглеждане на деца.

"Фискалната политика е съвсем ясно насочена към отделния човек и семейството. Може и да е цинично да се каже, но гласовете няма да са евтини", каза пазарният стратег в IG Eвън Лукас.

Правителството е толкова преследвано от миналогодишния провал, че пропусна да излезе с каквито и да е мерки в помощ на Австралия да понижи зависимостта си от износа на суровини, казват критици.

"Този преход от добива към недобивните инвестиции в икономиката е сложен и честно казано миналогодишното въздействие върху доверието на потребителите и бизнеса е просто огромно", каза бившият вицепремиер Уейн Суон.

Въпреки че премиерът Тони Абът не се отказа напълно от свиване на разходите, правителството се окрили от идеята за стимулиране на икономиката.

Общите разходи на правителството спаднаха с 1,6 млрд. австралийски долара (1,28 млрд. щатски долара), тъй като нови разходи компенсираха понижението на други, обявени в миналогодишния бюджет, посочи главният икономист за Австралия и Нова Зеландия в Capital Economics Пол Земи.

"Австралийската икономика е изправена пред значителна фискална преса. Финансовият министър Джо Хоки си изми ръцете с неволите на икономиката и прехвърли тежестта в подкрепа на растежа категорично върху плещите на централната банка", каза Земи.

Срутването на цените на желязната руда сви с 20 млрд. австралийски долара данъчните постъпления. Правителството прогнозира, че дефицитът ще нарасне до 35,1 млрд. австралийски долара през 2015-2016 г. спрямо предишната прогноза от 31,2 млрд. австралийски долара.

В резултат на това целта за бюджетния излишък бе повишена до края на десетилетието. Правителството вижда дефицита от брутния вътрешен продукт да намалява постепенно от 2,6% през тази година до 0,4% през 2018-2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още