IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политическата криза в Бразилия се задълбочава

Правителствената коалиция на Дилма Русеф се разпада, тя отмени посещението си в САЩ

07:49 | 30.03.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Конгресмени от&nbsp;PMDB празнуват оттеглянето от правителствената коалиция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Конгресмени от PMDB празнуват оттеглянето от правителствената коалиция. Снимка: Ройтерс

Най-голямата партия в Бразилия - Бразилското демократично движение (PMDB), взе решение да излезе от управляващата коалиция. Това увеличава вероятността президентът на страната Дилма Русеф да бъде свалена от власт с вече стартираната процедура за импийчмънт по обвинения, че е съобщавала неверни данни за състоянието на държавния бюджет, и задълбочава политическата криза в страната. 

PMDB оттегля и шестимата си министри от кабинета на Русеф, предава Ройтерс. Енрике Алвес вече подаде оставка в понеделник като министър на туризма.  Ръководеното от вицепремиера Мишел Темер Бразилско демократично движение е партньор на управляващата лява работническа партия от 2003 г. насам. В случай на импийчмънт Темер ще стане веднага президент на мястото на Русеф. 

Според помощниците на Темер вицепрезидентът е готов да поеме властта и да предприеме бързи действия, за да възстанови бизнес доверието в Бразилия като част от усилията си да изкара икономиката от дълбоката пропаст. Бразилските медии съобщиха през уикенда, че екипът на Темер подготвя план за първите му седмици като президент.

Междувременно Русеф анулира планираното си за тази седмица посещение във Вашингтон за участие в среща на върха за ядрената сигурност заради задълбочаващата се в страната ѝ политическа криза, която заплашва да я свали от власт, предава Ройтерс, позовавайки се на  двама правителствени представители. 

„Откакто прие поканата, нещата коренно се промениха. Тя ще остане у дома заради кризата", казва един от източниците, пожелал анонимност.

Русеф активно отрича да е извършила закононарушения и отхвърля обвиненията, че е манипулирала отчетите за разходите, за да бъде преизбрана за президент през 2014 г.

Процесът на импийчмънт само засилва кризата, която удря Бразилия, разтърсена от най-големия корупционен скандал около държавната петролна компания Petrobras. Правителството на Русеф се бори и с най-лошата рецесия в Бразилия от десетилетия и епидемия от вируса Зика, докато в същото време трябва да бъде домакин на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август.

Скандалът с Petrobras отслаби позицията на Русеф, след като достигна вътрешния ѝ кръг с обвинения срещу ментора и предшественика ѝ – основателя на Работническата партия Луиз Инасио Лула да Силва.

Очаква се раздялата на PMDB с правителството да накара и други по-малки партии да се оттеглят от управляващата коалиция, което допълнително ще подкопае възможността на Русеф да привлече една трета от гласовете в Конгреса, нужни, за да се блокира импийчмънта ѝ.

Двете най-големи други партии – Прогресивната партия и Републиканската партия, всяка от тях с поне 40 от 513-те места в долната камара, сигнализираха, че се оттеглят.

Очаква се гласуването на импийчмънта в долната камара да бъде в средата на април. Ако изгуби гласуването там, Русеф ще се изправи пред процес в Сената, където така или иначе ѝ липсва подкрепата на PMDB.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Теориите и приказките за BRICS, американското и англосаксонското влияние са единствено за да служат на целите за пропаганда и да заемат изцяло малкото мозъчно пространство на т.ъ-п.и-я пролетариат.....grehu.net/news/sobutiya/19892
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Точно вас чаках тука да се изредите един по един всички платени русофилски тролчета с пропагандните глупости дето ръсите по указания на Москва при всеки повод.Та значи пак САЩ, англосаксонците и др. под. измишльотини са виновни защото видите ли BRICS бил заплаха за нещо си... Изтъркана от употреба елементарна и фалшива теория.Драги жалки слабоумни тролчета, направете кратко изследване в гугъл със следното заглавие "В Бразилии состоялось открытие храма царя Соломона". Новините отразяващи това събитие са от август 2014г., но то се състоя през юли същата 2014г. На няколко от снимките се вижда почетното присъствие на г-жа Дилма Русеф между интересни и напълно непознати за повечето от вас личности. Това много добре илюстрира, че въпросната госпожа Русеф, както и нейният социалистически предшественик са изтъкнати членове на някаква масонска или илюминатска общност, и точно това, а не нещо друго, са главната причина да достигнат до високи управленски постове в Бразилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
аа най-яката от Bricsa дърпа яко там нема събаряне вече, иначе Бразилията са също като Германия яка икономика, но бъзнат ли ги политически с няколко подсечки и са долу. Измислят им глюпости корумпирани били незнам си кво и айде по нанадолнището ми да са гледали от другите как "ограничават правата на човека и демокрацията" и немаше да имат проблеми. С две думи "диктатури" от цял свят обединявайте се, че от "демокрациите" нема прокопсия .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Тя е свикнала на това и има голям опит. Виж другите са новоизгряващи звезди и няма да им е лесно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
едната от трите "проблематични" страни в BRICs така се е закеркенечила, че не става и не става въпреки многобройните усилия на "батковците" .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
dr.5rov
преди 8 години
Дилма Русефф и хората около нея не са повече корумпирани от всички останали от бразилската политическа класа. Но това правителство започна игра, която не се харесва на по-големите батковци и сега ядат шамарите.Ако погледним какво става със страните от BRICS ще видим, че три от страните имат големи проблеми. Само Южна Африка и Индия някак си стоят настрана, макар и там да си имат сериозни проблеми. Все пак да не забравяме, че последните две страни са бивши британски колонии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
тука малко снимката на началната страница на тази статия е пак с Ердоган сменете я с Дилмата, че май тя беше от Бразилия .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още