IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Световната банка създава специален фонд за спешна финансова помощ при пандемии

Средствата са предназначени за 77-те най-бедни според данните на банката страни

13:45 | 21.05.16 г. 1
<p>
	Президентът на Световната банка Джим Йон Ким. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Световната банка Джим Йон Ким. Снимка: архив, Ройтерс

Фонд за спешна финансова помощ за бедните страни ще започне да функционира до края на годината. Целта е да се ускори отпускането на финансова помощ в случаи на епидемии като ебола, съобщи днес Световната банка, цитирана от Франс прес.

"Не съществува международна система, способна да реагира бързо при пандемия", коментира президентът на Световната банка Джим Йон Ким в японския град Сендай, където се състои срещата на финансовите министри на държавите от Г-7, предава БТА.

Епидемията от ебола, която вилня в три страни в Западна Африка през 2014 г., беше болезнен знак за твърде бавното деблокиране на международна помощ, каза той. Необходими бяха месеци за изпращането на жизненоважните ресурси и помощ за тези страни, докато броят на жертвите растеше, подчерта Ким, който е бивш лекар, специалист по заразни болести.

Епидемията от ебола взе над 11 хил. жертви, припомня АФП.

За да няма повече подобни провали, Световната банка ще създаде фонд, който ще даде възможност чрез застрахователни полици да се деблокират общо 500 млн. долара при епидемии като ебола или ТОРС (тежък остър респираторен синдром) съгласно стриктни критерии.

Тези средства ще бъдат предназначени за 77-те най-бедни според данните на банката страни.

Не можем да спрем ураган или да предотвратим земетресение, но можем да повлияем на разпространяването на епидемия, като осигурим достатъчно пари на правилното място в точния момент, увери Ким.

Фондът ще се захранва от най-богатите членове на Световната банка. Япония вече обяви, че ще участва с 50 млн. долара, посочва в комюнике банката.

Финансовата институция отбелязва, че допълнителни суми в наличност ще са на разположение за борба с епидемии като причинената от вируса Зика, които не фигурират в условията, описани в застрахователните договори.

Банката не обяви точния размер на ресурсите, с които ще разполага фондът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Поредният цинизъм ! Смъртта е доходоносен бизнес...всичките тия "пандемии" от вируси създадени в америка и пробвани на хора в Африка, са поредната отвратителна манипулация на човечеството...но има кой да съди тия гадове !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още