IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Темер отхвърли обвиненията в корупция, свързана с Petrobras

Временно изпълняващият длъжността президент на Бразилия е обвинен, че е насочил 400 хил. долара от компанията към партиен кандидат-кмет

09:07 | 16.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Временно изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер отхвърли обвиненията, че е финансирал предизборна кампания на партията си чрез корупционна схема в държавния петролен концерн Petrobras. Тези обвинения биха включили и него в най-големия корупционен скандал в страната, предаде Ройтерс.

В споразумение с прокуратурата по съдебен процес, чиито текст беше публикуван от Висшия съд, Серхио Мачадо, бивш ръководител на подразделение на петролния концерн, казва, че Темер го е помолил да насочи 400 хил. долара от компанията към партийния кандидат в изборите за кмет на Сао Пауло през 2012 г.

Според Мачадо парите са били прехвърляни чрез законни дарения за предизборната кампания от строителната компания Queiroz Galvao, но всъщност са идвали от подкупи в Petrobras.  



Темер, който по това време е бил вицепрезидент на Бразилия и ключова фигура в партията „Бразилско демократично движение“, отхвърли обвиненията. 

Той зае временно президентския пост в средата на май тази година след отстраняването на Дилма Русеф, която е обвинявана в нарушаване на бюджетните закони.

В момента Мачадо обвинява в корупция над 20 политици от различни партии. Той твърди, че за 10 години е платил над 10 млн. долара като подкупи на председателя на бразилския Сенат Ренан Калейрош. 

Обвиненията заплашват да разколебаят допълнително младата дясноцентристка коалиция на Темер. Двама негови министри вече подадоха оставки след изтекли в общественото пространство записи заради сделката на Мачадо с прокуратурата. Тези записи предполагат, че двамата са се намесвали в разследването.

Новините за тези обвинения засенчиха предложението на временната власт за конституционна поправка, която да ограничи растежа на публичните разходи за период до 20 години. Това е водеща икономическа инициатива на правителството на Темер и най-важната промяна във фискалната политика от десетилетия, с която той се опитва да овладее нарастването на дефицита и публичния дълг на Бразилия.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още