IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия започва мащабна програма за приватизация

Планира се раздържавяване на летища, пътища, жп линии, пристанища, компании за експлоатация на природни ресурси и други

11:00 | 14.09.16 г. 5
<p>
	Президентът на Бразилия Мишел Темер. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Президентът на Бразилия Мишел Темер. Снимка: архив, Ройтерс

Бразилия стартира мащабна програма за приватизация, за да се опита да набере допълнителни приходи, с които да спаси икономиката, съобщава Ройтерс.

Правителството на президента Мишел Темер предвижда да продаде лицензите за оперирането на летищата в Порто Алегре, Салвадор, Флорианополис и Форталеза до първото тримесечие на 2017 г.

На концесия ще бъдат отдадени и някои федерални пътища в централните, западните и южните региони на страната, жп линии, пристанища, мини, газови находища и други.

Според плановете цялата програма, наречена “Project Grow”, трябва да бъде изпълнена до края на 2018 г. Първоначално в нея са били включени 25 концесии, но впоследствие те са били увеличени до 32, пояснява О Globo.

Кабинетът планира да продаде и права за разработване на някои петролни находища, както и няколко водни електроцентрали и електроразпределителни компании на държавния холдинг Eletrobras в северните и североизточните региони на страната.

Бразилският президент Мишел Темер, който наследи отстранената заради корупция Дилма Русеф, се опитва да върне доверието на инвеститорите и да вдигне икономиката на страната на крака с непопулярни реформи и продажба на активи.

„Трябва да засилим частния сектор, защото държавата не може да прави всичко“, коментира бразилският президент по време на среща с министрите, на която правителството разгледа плана за приватизация.

Темер също се сблъсква с обществено недоволство заради либералните му планове за развитие на Бразилия. Откакто зае поста, в страната се проведоха няколко многомилионни протеста.

Обществеността не може да приеме плановете му за продажба на държавни активи, както и за либерализирането на режима за покупка на земя от чужденци, свиването на ключови публични програми и приватизацията на компании, които експлоатират природни ресурси.

Очакванията са тази програма отново да възпламени общественото недоволство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
пък и в западащия сащ нищо не произвеждат, та все едно са без санкции :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 7 години
ти па санкции, таман ще си вдигнат производството и ще се разцепят от износ ... то е добре за икономиката :):) ... поне в русия е така ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
mathematician
преди 7 години
Иначе току виж замязали на Венецуела, където пък национализират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още