IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ураганът Ирма почти унищожи два малки карибски острова

Антигуа и Барбуда са практически непригодни за живот

09:08 | 07.09.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Малкият карибски остров Барбуда е разрушен на около 90% от урагана Ирма, каза Гастон Браун, премиер на миниатюрната двуостровна държава Антигуа и Барбуда, цитиран от Ройтерс и DPA. 

"От лични мои наблюдения, направени при полет над района на бедствието, мога да ви уверя, че 90% от сградите и имотите на острова са пострадали в една или друга форма. Някои са напълно унищожени. Островът е практически непригоден за живот. За възстановяване ще са необходими години", каза премиерът в интервю за местна медия. Загинал е един човек. Браун оцени щетите на 150 млн. долара - 10 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Рухнала е телевизионната кула на острова, поради което оттам дълго време нямаше никакви данни.  

На острова живеят само около 1500 души, но той е туристическа врата към най-живописните и чисти курорти и плажове на Карибите. 

Шест са вече жертвите на северната част на съседния остров Сен Мартен, която принадлежи на Франция (южната част е холандска), предаде Франс прес, цитирайки местните власти. Във френската част на острова живеят 37 хил. души, а в холандската 40 хил. Засега няма информация за положението в южната част. 

"Това е огромна катастрофа. 95 на сто от острова са разрушени", заяви шефът на местния съвет.  

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 6 години
Ще пристигне. В неделя сутринта е там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 6 години
Страшна работа е това. А още не е стигнал до Флорида. Там щетите ще са огромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още