IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ФАО: Стойността на вноса на храни е достигнала втората най-висока сума в историята

Високата стойност на вноса на храни през 2017 г. обаче представлява опасност за развиващите се страни

19:11 | 09.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Високата стойност на вноса на храни през 2017 г. представлява опасност за развиващите се страни. Това сочи доклад на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО), цитиран от ТАСС.

Според данни в документа тази година стойността на вноса на храни е достигнала втората най-висока сума в историята, увеличавайки се до 1,413 трлн. долара. Това е с 6 процента над цифрата за миналата година. 

Експертите отбелязват, че тези показатели са източник на сериозни опасения, тъй като могат да станат причина за икономически и социални проблеми, особено в най-слабо развитите страни и държавите с ниски доходи и продоволствен дефицит.

Докладът подчертава също, че става дума точно за увеличаване на стойността на вноса, а не на обема на покупките. 

По-високите сметки за внос не означават задължително увеличаване на покупките на храни. Въпросът е, че силно е нараснала самата стойност на импорта, посочва икономистът от организацията Адам Пракаш. 

При показателите обаче има и положителен фактор, тъй като според статистическите данни в доклада растежът на разходите за внос се отчита в момент, когато световните запаси от храни са на високо равнище на фона на добри прогнози за реколтата и благоприятна атмосфера на пазарите на храни.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още