IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските санкции наближават, а Европа не успява да защити сделката с Иран

Европейският съюз не успява да измисли работещ правен щит за своите компании в Иран, за да надделее над глобалния обхват на американската финансова система

15:54 | 25.09.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Студената война се завръща

Най-смелата идея на Европейската комисия е европейските централни банки да плащат пряко на Иран за петрола в евро и да заобиколят американската финансова система. Но това засега се оказва твърде деликатно от политическа гледна точка както в Европейската централна банка, така и в германската Бундесбанк, казаха двама дипломати.

В Люксембург Европейската инвестиционна банка, кредитната институция на общността, отказа да дава заеми на компании от ЕС в Иран, опасявайки се да не застраши възможността си да събира пари на американските пазари.

Сега Берлин, Париж, Лондон и Брюксел работят по бартерна система, използвана някога от Москва през Студената война, за обмен на ирански петрол срещу европейски стоки без предаване на пари от един на друг, използвайки т. нар. средство за специална цел - компания, създадена, за да се занимава с бизнеса.

Подобна система може да се хареса на азиатските страни, които купуват ирански петрол, като Индия, която се е свързвала с Брюксел за избягване на американските санкции. Дипломати обаче казват, че нейната сложност е доказателство, че европейските сили са притиснати в ъгъла.

"Тя е много сложна и мисля, че може да проработи само по ограничен начин", каза висш европейски дипломат, пожелал анонимност заради поверителността на обсъжданията.

Друг европейски дипломат повтори това, като каза: "До края на годината се надяваме да имаме някое от тези (предложения) налице, а дотогава 4 ноември ще е минал и едва после ще видим дали това, което можем да направим, ще има някакво влияние."

Като знак за пречките, с които се сблъсква, Европейският съюз също така пренасочва вниманието си в дългосрочен план, за да се опита да преодолее усещането, че европейската политика е взета като заложник от американското финансово министерство.

Председателят на комисията Жан-Клод Юнкер предлага еврото да бъде популяризирано като глобална валута, за да се отправи предизвикателство към долара, което евентуално да позволи петролът да бъде оценяван на световните пазари в евро. Но икономисти казаха, че Китай от години се стреми към глобална роля за своята валута без успех.

"Не би трябвало да има илюзии, че говорим за бавни, тектонични промени", каза икономистът Никола Верон от изследователския институт "Брюгел" в Брюксел.

Европейска "Суифт"?

Европейската комисия също така водеше преговори с Япония за избягване на американските санкции, но Токио, изглежда, е на път да спре вноса на ирански суров петрол до средата на октомври, след като Съединените щати отхвърлиха възможността да правят изключения от санкциите за някоя страна.

Междувременно Съединените щати оказват натиск за изваждане на Иран от установената в Белгия мрежа за глобални плащания "Суифт", която улеснява голямата част от презграничните парични операции по света, както беше през 2012 г. преди ядрената сделка.

Макар че Съединените щати нямат мнозинство в управителния съвет на "Суифт", правителството на Тръмп може да заплаши да санкционира банкери, работещи там, казаха дипломати.

"Ако заплашите с максимален натиск, тогава това предполага, че няма да има изключения, няма да има смекчаване на позицията, няма да има вратички, следователно е само въпрос на време", каза висш френски служител.

Германският министър на външните работи Хайко Маас призова през август за независима от Вашингтон система от типа на "Суифт", но служители казват, че това е още един по-дългосрочен, сложен проект за обсъждане.

Чрез "отправяне на стратегически послания", както го нарече един западен служител, Европа се надява, че като покаже на Техеран, че столиците усилено работят по мерки за запазване на потока от инвестиции към Иран, Ислямската република ще се придържа към условията на ядреното споразумение и няма да направи нещо необмислено.

"Мисля, че символиката е най-важното нещо в този момент", каза старши сътрудничката в международния изследователски институт "Чатъм хаус" в Лондон Санам Вакил.

Берлин, Париж и Лондон "нямат политическата сила и време, за да могат да предложат нещо сериозно или значимо на Иран", каза тя.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 5 години
"Като знак за пречките, с които се сблъсква, Европейският съюз също така пренасочва вниманието си в дългосрочен план, за да се опита да преодолее усещането, че европейската политика е взета като заложник от американското финансово министерство."Хаха... Айде сега да видиме кон боб яде ли и колко велики са ЕС и "най-голямата икономика" ... Ся некои ше разберат какво е имал предвид Тръмп с предизборния си слоган "Make America Great Again"... :lol:"Заложник"...! Къв заложник бре?! Напрао ***... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още