IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна гласуването на президентските избори в Афганистан*

Право на вот имат около 9,6 милиона души, които се регистрираха на фона на опасенията от насилие и измами

10:00 | 28.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Започна гласуването на президентските избори в Афганистан, предаде Ройтерс.
Избирателните секции отвориха в 7 ч. (5.30 ч. българско време) и ще затворят в 15 ч. (13.30 ч. българско време), уточни Франс прес.

Право на вот имат около 9,6 милиона афганистанци, които се регистрираха на фона на опасенията от насилие и измами.

Десетки хиляди представители на силите за сигурност пазят избирателните секции и гласоподавателите от талибаните.
Ислямистките бунтовници предупредиха афганистанците да не гласуват.

Кандидатите в надпреварата са 14, отбелязва ДПА. 

Фаворит е президентът Ашраф Гани, който се очаква да спечели втори петгодишен мандат. Негов основен съперник е ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула.

Междувременно стана ясно, че най-малко 15 души са ранени от бомба, избухнала в афганистанския град Кандахар. Експлозията проехтяла пред джамия, в която е отворена секция за гласуване на днешните президентски избори, съобщи АР. Според лекар от местната болница, където постъпили пострадалите, сред тях има един полицай и няколко служители, свързани с изборите.Талибанските бунтовници бяха заплашили, че ще нападат тези, които отидат да гласуват.

И двамата основни претенденти за висшия пост - сегашният президент Aшраф Гани и ръководителят на изпълнителната власт Абдула Абдула, упражниха правото си на глас, предаде ДПА. Гани благодари на сънародниците си, че въпреки заплахите на бунтовниците, са решили да гласуват. В социалните мрежи се появиха снимки на хора, чакащи на опашки пред избирателните секции. Една трета обаче от секциите, ще останат затворени днес, защото бе преценено, че не може да се гарантира сигурността им. В цели градове, включително столицата Кабул, е спряно автомобилното движение като част от мерките за безопасност. В страната тя се осигурява от около 72 хиляди служители на силите за сигурност, а над 20 хиляди са в готовност да се присъединят към тях при необходимост. 

*Обновена с информация за бомбената атака.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още