IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Утре са последните сделки с Балканкар-Заря с право за участие в увеличението

Увеличението ще се счита за успешно, ако бъде записана и платена поне половината от предложената емисия на стойност 1,322 млн. лв.

12:20 | 14.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Утре са последните сделки с Балканкар-Заря с право за участие в увеличението

Утре (15 септември) е последната дата за сключване на сделки с акции на Балканкар-Заря АД на борсата, даващи право на участие в увеличението на капитала на дружеството, обявиха от БФБ.

Конкретните дати за търговия на правата, записване на акции и на аукциона по чл. 126б, ал. 7 от ЗППЦК ще бъдат посочени допълнително, след публикация на съобщението за публично предлагане в централен ежедневник, уточняват от борсата.

В индикативния график от проспекта на емисията, публикуван чрез Бюлетин Investor.bg като начална дата за търговия с правата ориентировъчно бе посочен 17 септември (петък), а като крайна – 30 септември. Като начало на търговията с новата емисия на БФБ в проспекта е посочена датата 21 декември.

Емисията е в размер на 1,322 млн. лв., разпределени в толкова на брой акции с номинална и емисионна стойност от 1 лв.

Увеличението ще се счита за успешно, ако бъдат записани и платени поне половината акции на обща стойност 661 хил. лв.

Към края на март на консолидирана база Балканкар-Заря е с отрицателен собствен капитал в размер на 1,5 млн. лв., което е и основната причина за търсеното увеличение на капитала.

След приспадане на разходите по увеличението, в дружеството ще постъпят 1,3 млн. лв. при пълно записване, става ясно от проспекта на емисията.

Набраните средства ще се използват за плащания на лихви и главница по облигационната емисия на дружеството.

За тази цел ще бъдат предприети и следните мерки, се казва в проспекта:

- излизане или намаляване на участия в инвестиции, които изискват допълнителни разходи (очакваните постъпления са в рамките на 0,8-1 млн. евро);
- преструктуриране на Балканкар Руен АД и освобождаване на част от неоперативните активи (очакваните постъпления са в размер на 1,2 млн. евро);
- преглед на всички дейности на Балканкар Руен и вземане на евентуално решение за прехвърляне на дейности и продукти от и към Балканкар-Заря (основни бандажни колела).

Увеличението на капитала бе поискано в началото на годината от облигационерите в Балканкар-Заря АД с цел да бъде увеличена надеждността на емисията облигации за 5,5 млн. евро. Държателите на облигации поискаха увеличението да се направи до 30 юни 2010, след като не бе изпълнено искането им то да е факт до края на 2009.

Друго искане на облигационерите беше мажоритарният собственик - КВК Инвест, да стане поръчител по облигационната емисия и то вече е изпълнено.

Облигационерите искаха също така учредяване на особен залог в полза на облигационерите върху акциите на мажоритарния собственик КВК Инвест в Балканкар Руен АД.

По-рано през годината кредитори започнаха производства срещу Балканкар-Заря.

Приходите от дейността на дружеството за първото тримесечие на 2010 са 1,3 млн. лв., но е отчетена нетна загуба от 419 хил. лв.

Последната сделка с акциите на Балканкар-Заря на БФБ е от 31 август на цена 0,61 лв. за брой, което представлява понижение от 8,3% от началото на годината и спад от 43% за последните 12 месеца.

Пазарната капитализация на компанията е в размер на 800 хил. лв.

Свързани компании:

Балканкар-Заря АД(BZR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още