IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приеха на второ четене текстове от законопроекта за КИС

Така дейността на колективните инвестиционни схеми се обособява самостоятелно и се отделя от Закона за публичното предлагане на ценни книжа

15:43 | 14.09.11 г. 1
Приеха на второ четене текстове от законопроекта за КИС

Парламентът прие на второ четене текстове от законопроекта за дейността на колективните инвестиционни схеми (КИС) и на други предприятия за колективно инвестиране, съобщи БТА. С проекта, внесен от правителството, уредбата на дейността на колективните инвестиционни схеми се обособява самостоятелно и се отделя от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК).

Според приетите днес текстове целта на закона е да се създадат условия за развитието на "справедлив, открит и ефективен пазар на дялове на предприятия за колективно инвестиране", както и да се поддържа "стабилността на общественото доверие в капиталовия пазар".

Депутатите гласуваха, че колективна инвестиционна схема е предприятие за колективно инвестиране, като единствената му цел е колективно инвестиране в прехвърляеми ценни книжа или други ликвидни финансови активи, на парични средства, набрани чрез публично предлагане, и което действа на принципа на разпределение на риска. Дяловете на предприятието са безналични и подлежат на обратно изкупуване, пряко или непряко, на база на нетната стойност на активите му при отправено искане от страна на притежателите на дялове.

Записаният капитал на инвестиционното дружество трябва да е не по-малък от 500 хил. лв.

Депутатите приеха още, че колективната инвестиционна схема е задължена постоянно да предлага дяловете си на инвеститорите по емисионна стойност, основаваща се на нетната стойност на активите, и по искане на притежателите на дялове да ги изкупува по цена, основаваща се на нетната стойност на активите. Емисионната стойност и цената на обратно изкупуване се изчисляват от банката-депозитар или от управляващото дружество под контрола на банката-депозитар и се определят най-малко два пъти седмично на равни интервали от време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
tony1975
преди 12 години
а като падне под 500 000 какво правим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още