IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БАСЗЗ кани собствениците в 5 землища да участват в комасация

Заповедите за комасация от земеделския министър са били издадени в много кратък срок, очаква се стартът на още 40 проекта

14:44 | 10.12.11 г. 2
<p>
	Радослав Манолов <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Радослав Манолов Снимка: Investor.bg

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) кани собствениците в 5 землища да участват в комасационни проекти.

"В тези землища членове на асоциацията имат между 16% и 25% от земеделската земя и можем да стартираме комасационни проекти в още 200 землища, но нямаме административен капацитет. През миналата година проектът беше един, през 2012 г. ще са 15, а през 2013 г. ще са 25", заяви Радослав Манолов, изпълнителен директор на "Адванс Терафонд" АДСИЦ по време на семинар, организиран от БАСЗЗ.

Заповедите за комасация от земеделския министър са били издадени в четвъртък, само седмица след подаването на документите за стартиране на процедурата, което е много по-бързо от близо 3 месечното чакане при първия и пилотен комасационен проект, вече реализиран в с. Катунец, община Угърчин.

Новите 5 проекта са в селата Момина църква в община Средец (обл. Бургас), с. Студена, община Свиленград, гр. Смядово (обл. Шумен), с. Друмево (община Шумен) и с. Раздел, общ. Елхово (обл. Ямбол).

"Надяваме се информацията за комасационната процедура да стигне до повече хора и да има повече участници, за да може да окрупним парцелите си. Държавата и общините ще участват, защото по закон са длъжни да участват в процедури, които увеличават парцелите им с над 20%. При нас увеличението на парцелите ще е тройно - от 6,8 дка в момента, до около 20 дка. От 4 830 парцели те ще намалеят до около 1 600. Също така в Смядово има арендатор със 3 000 дка собствена земя, а в Друмево с 2 000 дка, като се надявам и те да участват", заяви Борислав Петков, председател на БАСЗЗ.

"Много важно е, че от тези процедури винаги печелят малките собственици, защото техните парцели се местят по-близо до селището, а тези на големите собственици се изместват в периферията. Това се прави, за да може местните жители да не пътуват няколко километра до нивата си", добави Радослав Манолов.

Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
tenero
преди 12 години
Искрица надежда в тъмнината
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 12 години
Който е съгласен да участва в комасация, в което и да е землище, може да пише на асоциацията и може пък следващият проект да стане при вашите земи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още