IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

Д-р Боян Хр. Иванчев е преподавател във  Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) по специалността "Поведенчески финанси". Член е на СД и Инвестиционния комитет на частния инвестиционен фонд „Адванс Екуити” АД. Член е на Международната асоциация на политическите консултанти. Консултирал е множество преки чуждестранни инвестиции в страната.

Професионалният си опит започва през 1993 г. като брокер на фондовата борса. Има над петнадесет години опит като банков дилър и портфолио мениджър. В периода 2005-2009 г. е икономически съветник на заместник министър-председателя Ивайло Калфин.

Завършва средно образование в Чехословакия, а висше образование и докторска степен придобива във Warsaw School of Economics. Специализира в Harvard Kennedy Scholl of Government, Academy for Macroeconomic Research-Beijing, ENA-Paris и други. Бил е основен участник в инвестиционен форум R.I.S.E. Dayton-USA и на световния конгрес на IAPC Washington-USA. Публикува материали в областта на финансовите пазари, макроикономиката и поведенческите финанси. Владее пет чужди езика. Семеен, с едно дете.

- Г-н Иванчев, в България имаме голям процент  на притежание на собствено жилище. Дали това не е един от проблемите, поради които стандарта ни на живот е по-нисък, тъй като жилищата поемат голям ресурс и не достига за инвестиции в хората, особено след като много жилища погиват - било във вилни зони, било в малки градове, или пък стоят заключени, след като собствениците са емигрирали?

Българите сме много богати с мъртви активи - в София жителите са с над 90% собствени жилища. И ги тътрузим до гроба си, като те убиват в изключително голяма степен предприемчивостта ни. Защото сме смазани от мъртвия актив, който изпива силиците ни всеки ден и ни кара да си мислим: "Каквото ще да става, нали имам покрив над главата."

- В книгата си, въвеждаща понятието Postmoney, посочвате примера на Ник Лийсън, фалирал банката Беърингс със загуби от 600 млн. паунда. Какво казва той за парите?

За Лийсън парите на пода на борсата са нереални. Реални пари са стоте долара, с които ежедневно се е басирал на колко ще затвори борсата. Реални са и парите, с които си е купувал шоколадови яйца Киндер за да сглобява малките играчки и да забрави поне за малко лудостта на пазарите.

- Човек често си поставя цели, например да изкара 300 000 лв., или 1 млн. лв., но след това вдига летвата, защо става така?

Римляните например са се опитвали да преодолеят закона за пределната полезност чрез пируване в легнало положение - коремът  не е прегънат и поема повече храна. След това повръщали с помощта на гъше перо и започвали  отново... Количеството пари, по-голямо от това за задоволяване на основните човешки потребности, за да бъде "изконсумирано" води до девиантен консумеризъм. Например извращения. А ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване. Дори благотворителността  е възможно да бъде определена  като перверзия - тя е емоционално решение. Истината е, че всяка година умират 11 млн. деца от недохранване.     

- Правенето на пари игра ли е и има ли тя край, или сме като хамстер във въртележка?

Въпрос на ценности. Поради това въвеждам понятието Postmoney - то отразява развитието на човешкото общество към безпътицата. Ако не е възможно проглеждането извън консумеризма, играта приключва с пълно душевно опустошаване. Правенето на пари също може да бъде и заместител, сублимация на липсата на задоволяване, най-общо казано на желанието за удоволствие.

А сублимацията според Зигмунд Фройд е сексуалният нагон, който се отказва от своята насоченост към физическа наслада, или размножаването, и приема друга цел, която е свързана генетично с предишната, но вече не може да се нарече сексуална. Тя трябва да бъде определена като социална.

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

71
rate up comment 24 rate down comment 0
senzor
преди 12 години
Всъщност високите такси - държавни, нотариални, брокерски, банкови и други превръщат недвижимите имоти в мъртви активи. Ако хората можеха сравнително евтино да търгуват с жилища /нисък спред/, тези активи щяха да са доста живи. Колкото за ограниченията в подвижността които налага собственото жилище, винаги можеш да го дадеш под наем и да наемеш друго, където решиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 6 rate down comment 1
nns
преди 12 години
Никакви мъртви жилища не ви трябват , само живи фондове - живи живи, колко да са живи - живи -умрели ми се виждат последните 3-4 години, ама поне такса управление да ви събере човек , и едни такива предприемчиви и смислени неща правят там - пълни поведенчески финанси е всичкото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 7 rate down comment 1
goshe
преди 12 години
Хора, Даваме ли си сметка в какъв филм ни вкарват!Предците ни са били силни и независими, защото са имали РЕАЛНИ неща. От много възрастни хора съм чул(роднини,познати, случайни), че по селата ни не е имало бедняци, освен няколко мързеливи непрокопсаници(станали след 9.9.44 първи партийци и кокорбашии - с извинение за изключенията). Мой съсед(почина на 94г) по вила в едно село с 50дка е отгледал 5 (пет!) деца. Нали затова е била цялата порверзия с ТКЗС - да отчуждят хората от земята, и го постигнаха. Иначе пичът се е усетил и се е измъкнал от месомелачката, ама по-леко със съветите.Приятна вечер на всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 6 rate down comment 4
alphaomega
преди 12 години
Поредния провален "инвеститор/дилър/трейдър/" който понеже не може да изкара и 5 стотинки от пазарите и затова решил да си продава съветите и да учи наивниците как да си харчат парите. СМЯХ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 5 rate down comment 0
PETRONATOR
преди 12 години
Браво,много директно,но на тях не им пука и се надяват да грабят ОЩЕ МНОГО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 13 rate down comment 2
rover
преди 12 години
И аз да напиша нещо, преди да дойде бате Пешо и да ви обере чула.Аз съм купил няколко жилища, пък и цех и магазин. Така че, покупката и притежанието на няколко жилищни имота, хич не са ми убили инвестиционния апетит. Него го утрепаха други фактори, които не искам да коментирам. Винаги се намират ***, които ни обясняват как трябва да си харизваме парите на застрахователи, инвестиционни посредници, да развиваме производства. Е, аз развих производство, пък и търговия, за което дълбоко съжалявам. Всичко това води индивида до инфаркт, инсулт, диабет и т.н. Добре, че се спрях навреме. Ако мога да се върна в 1990 г, бих си отворил едно ключарско ателие и бих си приказвал цял ден с комшиите. Не се лъжете - опитват се да ви накарат доброволно да си дадете парите, за да ви ги ограбят, или да ви уморят от нерви и болести окло 40тте. Този лакмазанин не се е помествал от бюрото си. Мисля, че Инвестора би могъл да публикува нещо по-стойностно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 5 rate down comment 5
Voldemor
преди 12 години
Май съфорумеца Crux изпуска един много важен елемент на теорията - 10 години той е инвестирал в наеми - сега има ..... А този който е инвестирал в ипотечни вноски - сега има жилище!!!! Да повече е инвестирал ипотечният инвеститор, но инвестицията е налице, а какво е налице при инвестицията на Crux????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 9 rate down comment 3
lashov
преди 12 години
А ако си с малко дете и си ходил по мъките няколко месеца да го вкараш в тая градина ?? аз съм живял бая по квартири и като студент и като ерген но като се задоми човек е друго да си е твое. Най-малкото си създаваш удобства .... ако нещо не си напраил като хората можеш да го направиш ...... а иначе ще направиш ли ремонт на чуждо жилище ?? като утре може да го смениш??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 6 rate down comment 2
lashov
преди 12 години
Принципно от твоя гледна точка си прав ........... НО .......... недай боже да останеш без работа кой ше ти плаща квартирата??? а като те натири хазяйна къде ше идеш???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 6 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Със смяна на местожителството много по трудно , някой би си намерил работа отколкото да се съгласи да работи за малко пари. В момента се търсят хора , които работят за малко пари понеже доходите и оборота на бизнеса силно се свиха , хора без собствено жилище не могат да си позволят да работят за ниско възнаграждение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още