IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондове на Стандарт Асет Мениджмънт бавят тегления на УПФ Бъдеще за близо милион

От УД-то се оправдават с ниската ликвидност на БФБ, но междувременно са купували ценни книжа, вместо да удовлетворяват поръчки за обратно изкупуване

18:06 | 07.03.12 г. 17
Фондове на Стандарт Асет Мениджмънт бавят тегления на УПФ Бъдеще за близо милион

Комисията за финансов надзор е задължила Управляващо дружество Стандарт Асет Мениджмънт АД да изпълни поръчките по обратно изкупуване, подадени от УПФ Бъдеще в размер на близо 1 млн. лв. в четиридневен срок от получаване на решенията, е видно в от сайта на КФН. Фондове на Стандарт Асет Мениджмънт бавят поръчки на УПФ Бъдеще за близо 1 млн. лв.

На 6 декември 2011 г., тоест преди три месеца, УПФ Бъдеще е подало поръчки до три фонда на УД Стандарт Асет Мениджмънт АД, а именно до ДФ Стандарт Инвестмънт Консервативен фонд, Стандарт Инвестмънт Високодоходен Фонд и Стандарт Инвестмънт Балансиран Фонд.

Поръчката до ДФ Стандарт Инвестмънт Консервативен фонд е за обратно изкупуване на 427 925 лв., като до днешното решение на КФН те не са платени.

Поръчката до ДФ Стандарт Инвестмънт Високодоходен Фонд е за 530 756,17 лв. Все още не са платени 115 756,17 лв., а останалите са платени след законоустановения срок.

Поръчката до ДФ Стандарт Инвестмънт Балансиран Фонд е за 360 561,99 лв. Все още не са платени 346 561,99 лв.

Общо неплатените средства са 890 243,16 лв.

От управляващото дружество уточняват, че са успели да изпълнят поръчки за обратно изкупуване на стойност 1 442 867 лв. от общо заявени 2 312 111 лв. Остават неизпълнени тегления за 869 244 лв., почти колкото са дължимите на УПФ Бъдеще.

Общо поръчките за тегления в полза на УПФ Бъдеще са за 1 319 243,16 лв. от трите фонда. Тоест други инвеститори са изтеглили още около 1 млн. лв. от фондовете на УД Стандарт АМ.

От УД Стандарт Асет Мениджмънт се оправдават по-следния начин, описан в решенията на КФН:

Посочено е, че „с оглед условията на българския капиталов пазар към настоящия момент поръчките за обратно изкупуване са реално неизпълняеми”.  В тази насока са изтъкнати доводите, че спадът на сделките и техният брой на БФБ-София АД е драстичен, една от най-големите позиции на фонда („Биовет” АД) е неликвидна,  че
едновременното „изсипване” на големи пакети от акции на пазара би довело до неговия срив, до рязко и неоправдано понижаване на тяхната цена, което от своя страна би имало обратен ефект - рязък спад в цените на основните активи на фонда. 

В обясненията е застъпено становището, че извършените от УД действия са единствения възможен рационален подход, като към настоящия момент УД предприема всичко необходимо с оглед максимално бързото изпълнение на задълженията си към дялопритежателите,  предявили поръчки за обратно изкупуване,  като едновременно с
това защитава интересите на останалите инвеститори във фонда. От тази гледна точка е разяснено, че пенсионният фонд има вземане за цена на обратно изкупуване, което ще получи в пълен размер и запазването на неговите интереси е гарантирано, но УД трябва да действа като взема предвид интересите на всички инвеститори на фонда. Изтъкнато е, че пенсионният фонд, в качеството си на институционален инвеститор следва да действа като отговорен участник на пазара и да вземе предвид пазарната конюнктура, преди да
подаде поръчки за над 2 мил. лв. 

На последно място в представените възражения е посочено, че срокът, определен от заместник -  председателя на КФН е нереалистичен и прекомерно кратък,  тъй като евентуалното изпълнение на предписаното в мярката би застрашило в много по-голяма степен капиталовия пазар като цяло, интересите на Фонда, интересите на инвеститорите, включително и на подалите поръчки за обратно изкупуване. Изтъкнато е, че УД счита за
по-важно „преди всичко да изпълнява целите и да се съобразява с принципите на нормативната уредба,  отколкото с чисто формален подход при изпълнение на задълженията си да причини вреди,  които ще засегнат негативно както конкретния инвеститор, така и всички останали инвеститори във фонда”.

Вместо да плаща по поръчките за обратно изкупуване УД Стандарт Асет Мениджмънт АД играе друга игра и купува акции на дружества, търгувани на БФБ-София.

От наличната в КФН информация е видно, че след нейното подаване, през месец декември 2011  г., за сметка на управлявания ДФ Стандарт Инвестмънт Балансиран фонд, УД е осъществило нови закупувания на ценни книжа на обща стойност 112 974,96 лв., а през месец януари 2012 г. са закупени ценни книжа за още 35 657,35  лв. Т.е.  независимо,  че УД не е изпълнило изцяло задължението си по подадената поръчка за обратно изкупуване са извършени нови инвестиции на обща стойност 148 632.31 лв.

"Управляващите УД не само, че не са представили каквито и да е доказателства ............,  в това число дали изобщо са предприемали действия с цел да извършат продажби на акции от емисията на „Биовет” АД, но от наличната в КФН информация е видно, че след подаването на поръчките за обратно изкупуване от страна на „ПОД-Бъдеще” АД са извършвани покупки на акции от „неликвидната” позиция „Биовет” АД. За месец януари 2012 г. УД, действайки за сметка на ДФ „Стандарт Инвестмънт Балансиран фонд”,  е закупило акции от емисията на „Биовет” АД на обща стойност 2 446,15 лв.", се казва в решението на КФН.

Също така ДФ Стандарт Инвестмънт Високодоходен Фонд е купил нови ценни книжа за 182 532,72 лв. през януари 2012 г., включително за 2 446,15 лв. от Биовет. След поръчката, с която УПФ Бъдеще си иска парите, Стандарт Инвестмънт Консервативен фонд е купил ценни книжа за общо 546 439,92 лв., вместо да удовлетвори вложителя си. Вкючително са купени акции от Биовет АД за 16 181,85 лв., посочват от КФН.

Вчера Investor.bg писа че ДФ Стандарт инвестмънт Консервативен фонд е загубил 23% от стойността си в рамките на само един ден. На 20 февруари 2012 г. писахме, че той губи 22% за по-малко от 2 месеца, а към вчера спадът бе достигнал 42%.

Това е първият известен случай в България, когато договорен фонд не плаща парите на свои вложител и то в значителните размери от близо 1 млн. лв.

Свързани компании:

Стандарт Инвестмънт Консервативен Фонд(DFSCIF)

ДФ Стандарт инвестмънт Международен фонд(SMJ3)

ДФ Стандарт Инвестмънт Високодоходен Фонд(SMJ2)

ДФ Стандарт Инвестмънт Балансиран Фонд(SMJ1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Damodaran
преди 12 години
Напълно съм съгласен за БФБ, аз също играя на вън от доста време... за регулаторните органи не мога да коментирам..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
LuckyYou
преди 12 години
Извинявам се за въпроса, но може ли някой да си представи какво е да се продадат акции за 2 млн. лева на БФБ ?!?!?!? Някой, който си е купувал наскоро или е опитвал да си продаде? Аз не мога да си купя акции за 20 000 лева на една цена (без да я променя), а какво остава за 2 млн. лв . Това според вас нормално ли е? Тук никой не защитавам - този фонд просто не трябва да оперира на БФБ според мен и това е. И всеки по-голям такъв фонд. Просто пазарът не го позволява! Аз със сигурност ще търся друга борса да си набия паричките - Българската борса е много слаба - и това е точно заради КФН. Няма къси продажби, няма опции, няма фючърси. Що за борса е това в 21 век?!!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Damodaran
преди 12 години
Ако пенсионните фондове решат да изкарат парите си от ДФ - та, много други Уд -та ще са на същото положение както Стандарта. Време е комисията да помисли как да защити инвеститорите в тези фондове и да предложи решение т.е да даде програма за разсрочено разплащане на подобни големи тегления от инвестиционални инвеститори, защото никой не е застрахован, ТОВА Е СИСТЕМЕН РИСК ЗА КАПИТАЛОВИЯ ПАЗАР !!!..П.С.. По - горе изложеното е лично мнение, но сега ще си проличи адекватността на КФН, преди известно време БНБ имаше подобна ситуация, но професионалното решение което се взе тогава беше решаващо..Този въпрос би трябвало да реши и темата за общия надзор..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bertram
преди 12 години
Ха сега Капман да пуснат реклама по радиото " Колко изкарахте докато карахте по Цариградско Шосе"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
G.Gekko всъщност обяснява един безкраен процес на падане на цените на акциите. :) Хората си вкарват парите в фондовете и първоначално спечелят малко за зарибяване после виждат как почват да губят и ги изкарват на загуба. След това процеса се повтаря с нови хора. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
G.Gekko
преди 12 години
Виждате ли защо БФБ не върви - докато не издоят всеки един фонд на макс - няма да тругне - 2007 ги изфоиха като купуваха Патки, ОТЗК и тем подобни, сега искат да им вземат всичко останало и нещо читаво - за без пари - къде е КФН да защити интереса на инвеститорите? ама явно и те играят в играта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още