IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити?

Срокът е максимум до 30 работни дни след отнемане на лиценза на банка, което още не е станало при КТБ

12:26 | 15.07.14 г. 37
Автор - снимка
Редактор
Какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити?

Вчера и в последните дни стана ясно, че ако не се приемат законодателни промени за казуса с КТБ, ще се работи по текущия Закон за гарантиране на влоговете в банките. Според него са гарантирани депозитите до 100 хил. евро, или 196 хил. лв. на лице в една банка.

Първоначално бе обявено, че КТБ е поставена под надзор за 3 месеца и няма да изплаща депозитите през този период. След това срокът бе намален на 1 месец - до 21 юли 2014 г. След това бе обявен план, според който депозитите отиват в Кредит Агрикол (дъщерна на КТБ) и именно Кредит Агрикол ще изплаща депозитите от 21 юли 2014 г. Оказа се обаче, че за последното са нужни законодателни промени, за които няма съгласие според вчерашните консултации при президента. 

Затова нека погледнем какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити според валидния в момента Закон за гарантиране на влоговете в банките.

В чл. 23 ал. 1 от него пише, че те се изплащат, когато БНБ е отнела лицензa на дадена банка. На 11 юли 2014 г. от БНБ обявиха, че ще отнемат лиценза на КТБ, но до момента това не се е случило. Следователно все още сроковете не текат, а те са:

чл. 23 ал. 3 – в срок от три работни дни от отнемането на лиценза, квесторът, ликвидаторът или синдикът предоставя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките информация за влоговете в банката.

чл. 23 ал. 4 – В срок не по-късно от седем работни дни преди започване изплащането на суми от фонда управителният съвет на фонда е длъжен да оповести в най-малко 2 централни ежедневника деня, от който вложителите на банката могат да получават плащания от фонда, както и банката, чрез която ще се извършват тези плащания.

чл. 23 ал. 5 - Изплащането на суми от фонда започва не по-късно от 20 работни дни от датата на решението на Българската народна банка по ал. 1. (за отнемане на лиценза - бел. ред.)

чл. 23 ал. 6 - При наличие на изключителни обстоятелства фондът може да удължи срока по ал. 5 с не повече от 10 работни дни (тоест да стане общо 30 работни дни, или 6 седмици).

Например ако лицензът на КТБ бъде отнет днес, началната дата за изплащане на гарантираните депозити ще е максимум след 30 работни дни, което в случая е 26 август 2014 г. (вторник).

Ако се спази срокът от 20 работни дни, това ще е 12 август 2014 г. (вторник).

При всички случаи до 21 юли 2014 г. (денят, за който беше обявено, че депозантите в КТБ ще имат достъп до парите си) няма много време, или само 4 работни дни.

Предстои да видим и коя банка ще избере Фондът за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на гарантираните депозити, като това няма да може да е КТБ, ако тя е с отнет лиценз.

Пълния текст на Закона за гарантиране на влоговете в банките можете да намерите в уеб страницата на БНБ.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 7 rate down comment 3
misanthrope
преди 9 години
От къде следва? Колко пъти писах, че вашите 10ки години са 6 месеца по закон, ама чукча не читател
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 6
Tony
преди 9 години
Яко!Следва, че една банка може да бъде затворена и да не мога да си тегля парите, но банката да притежава лиценз за дейността си десетки години напред!Значи този закон не може да ме защити!АЗ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕДПАЗЯ САМ!!! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 12 rate down comment 4
m a x
преди 9 години
Какви промоции? Какъв привилегирован депозит? Обявените лихвени условия на КТБ бяха стабилни, не се променяха във времето и не съм забелязал там да е имало промоции. Имаше преференциален депозит, но това е коренно различно от понятието за привилегия. Все пак, намирам че kig36 е прав, тъй като банките имат възможност да измислят всякакви търговски наименования за привличане на клиенти и дори да са нарекли вид депозити привелегирован, ако той е с обявени лихви, които не се договорят индивидуално в отклонение от обявеното, то по смисъла на закона този депозит не е с привилегировани лихвени условия и също е гарантиран до 100'000 евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 1
kig36
преди 9 години
Ами не,не е привилегия,въпреки че депозита се нарича"привилегирован".След като е обявен публично за всички клиенти е под защита на закона.Единствено лихвени % за депозити договаряни индивидуално не са защитени.Спрете да търсите под вола теле,има си закон...и ще изплащат на гише и още как!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 7
1111@
преди 9 години
Т.е. влог/депозит с промоционална лихва ,,Пий ракия под астмата,, с размер 6-8% не е привилегия?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 8 rate down comment 1
m a x
преди 9 години
Привилегировани лихвени условия, по смисъла на чл. 5, ал. 1 от ЗГВБ, са тези в отклонение от обявените от банката условия, които тя е длъжна да прилага към своите вложители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 13 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 9 години
Няма как да ти пише друго и КТБ не прави изключение. Държавата застава с името си за да има спокойствие в системата. Но каскадата е ясна. Първо фонда, който си е от банките и ако той не успее, тогава държавата. И сега внимавай! Няма банкова система в света, която да издържи на масово теглене. Затова са и тези системи за защита и спокойствие - Фонд; Държава! Също така, няма и НОРМАЛНА ДЪРЖАВА, където централната банка в лицето на управителя да излезе и да каже, колко пари има в този фонд. Ако това не е умишлено действие срещу държавната сигурност, здраве му кажи. Искров трябва да бъде съден според мен и за това. Всеки знае сега с колко може да разклати държавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
При продължаване на политическите консултации за търсене на консенсус относно цялостното решаване на казуса КТБ за защита на интересите на депозантите в КТБ с влогове и над 196 хиляди лева и при постигането на такъв консенсус, централната банка е готова да предостави своя експертен потенциал в изпълнение на такова решение", заявяват от БНБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
"Поради липса на съгласие относно предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор. Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Да явно е изключение и да, ЯВНО нямаш представа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още