IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити?

Срокът е максимум до 30 работни дни след отнемане на лиценза на банка, което още не е станало при КТБ

12:26 | 15.07.14 г. 37
Автор - снимка
Редактор
Какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити?

Вчера и в последните дни стана ясно, че ако не се приемат законодателни промени за казуса с КТБ, ще се работи по текущия Закон за гарантиране на влоговете в банките. Според него са гарантирани депозитите до 100 хил. евро, или 196 хил. лв. на лице в една банка.

Първоначално бе обявено, че КТБ е поставена под надзор за 3 месеца и няма да изплаща депозитите през този период. След това срокът бе намален на 1 месец - до 21 юли 2014 г. След това бе обявен план, според който депозитите отиват в Кредит Агрикол (дъщерна на КТБ) и именно Кредит Агрикол ще изплаща депозитите от 21 юли 2014 г. Оказа се обаче, че за последното са нужни законодателни промени, за които няма съгласие според вчерашните консултации при президента. 

Затова нека погледнем какви са сроковете за изплащане на гарантирани депозити според валидния в момента Закон за гарантиране на влоговете в банките.

В чл. 23 ал. 1 от него пише, че те се изплащат, когато БНБ е отнела лицензa на дадена банка. На 11 юли 2014 г. от БНБ обявиха, че ще отнемат лиценза на КТБ, но до момента това не се е случило. Следователно все още сроковете не текат, а те са:

чл. 23 ал. 3 – в срок от три работни дни от отнемането на лиценза, квесторът, ликвидаторът или синдикът предоставя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките информация за влоговете в банката.

чл. 23 ал. 4 – В срок не по-късно от седем работни дни преди започване изплащането на суми от фонда управителният съвет на фонда е длъжен да оповести в най-малко 2 централни ежедневника деня, от който вложителите на банката могат да получават плащания от фонда, както и банката, чрез която ще се извършват тези плащания.

чл. 23 ал. 5 - Изплащането на суми от фонда започва не по-късно от 20 работни дни от датата на решението на Българската народна банка по ал. 1. (за отнемане на лиценза - бел. ред.)

чл. 23 ал. 6 - При наличие на изключителни обстоятелства фондът може да удължи срока по ал. 5 с не повече от 10 работни дни (тоест да стане общо 30 работни дни, или 6 седмици).

Например ако лицензът на КТБ бъде отнет днес, началната дата за изплащане на гарантираните депозити ще е максимум след 30 работни дни, което в случая е 26 август 2014 г. (вторник).

Ако се спази срокът от 20 работни дни, това ще е 12 август 2014 г. (вторник).

При всички случаи до 21 юли 2014 г. (денят, за който беше обявено, че депозантите в КТБ ще имат достъп до парите си) няма много време, или само 4 работни дни.

Предстои да видим и коя банка ще избере Фондът за гарантиране на влоговете в банките за изплащане на гарантираните депозити, като това няма да може да е КТБ, ако тя е с отнет лиценз.

Пълния текст на Закона за гарантиране на влоговете в банките можете да намерите в уеб страницата на БНБ.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
ЦВ със сигурност няма да остави нещата и ще си търси правата в съда, както той самият изрично подчерта. Вероятно той ще може да обжалва отнемането на лиценза и тогава процесът по изплащане на влоговете ще бъде блокиран до вземане на решение от съда. А колко време ще продължат делата/обжалванията и т.н докато влезе в сила решението за отнемане на лиценза никой не може да каже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
LuckyYou
преди 9 години
Масата от депозантите все още си мислят, че на 21 юли ще започне изплащането на гарантираните влогове. Това може и да стане, но вероятността е много малка. Много по-вероятно е на 21 юли да не стане нищо - да не отвори врати Креди Агрикол и да не започне да изплаща депозитите!.Само че масата от депозантите това нещо не го знае. Интересно ми е какво ще стане, когато излезе някой (най-вероятно Искров) и каже, че на 21 юли банката няма да отвори? И когато масата разбере, че в скоро време няма да си види парите! Сетете се сами. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още