IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН нареди на Глобал Маркетс да прехвърли всички клиентски активи

Принудителната мярка на Комисията цели да защити клиентите на посредника, чийто лиценз бе отнет

16:55 | 13.10.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КФН нареди на Глобал Маркетс да прехвърли всички клиентски активи

Комисията за финансов надзор наложи принудителна административна мярка на „Глобал Маркетс” ООД  с цел преустановяване на нарушенията и защита правата и интересите на инвеститорите. Инвестиционниият посредник, който е с отнет лиценз заради многобройни нарушения, трябва да предприеме следните действия: 

1. Да прехвърли всички активи на свои клиенти, които не са избрали изрично начин за уреждане на взаимоотношенията им, към инвестиционен посредник, получил лиценз за извършване на дейност от Комисията за финансов надзор (КФН) или от Българска народна банка, който е дал съгласие за това, а в случай че такъв посредник не е налице – в депозитарна институция, включително чрез откриване на нови сметки на клиентите;

2. Да представи в КФН сключения договор с инвестиционния посредник по т. 1 или депозитарната институция, доказателства, удостоверяващи извършеното прехвърляне на клиентските активи в инвестиционен посредник или депозитарна институция, както и подробна справка относно прехвърлянето.

Решението подлежи на незабавно изпълнение, независимо че може да бъде обжалвано по административен ред пред КФН и/или по съдебен ред пред ВАС.

В отговор на предупреждението от миналата седмица на КФН, че ИП „Глобал Маркетс” продължава да работи при отнет от Комисията лиценз, днес от посредника заявиха, че спазват закона, който им разрешава да извършват дейности извън регулациите на КФН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Тарикатите ще свършат, след като изчезнат всички балами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
vstoykov
преди 9 години
Не харесвам Глобал Маркетс (меко казано). На мен са ми звънели по телефона да ме зарибяват (и не само те). От години практикуват телефонен тормоз (помня как се обаждаха на бившия ми шеф, още в ерата на мобифоните - щом имаха пари да се обаждат на мобифони - представете си какви пари са изкарвали от балъците).Обаче КФН май малко прекалява. Не споделям мита за грижовната държава-бог.Заради балъците се харчат пари на всички данъкоплатци. (Ако нямаше балъци - нямаше да има и подобни инвестиционни посредници.) Нека да направят лицензирането на инвестиционен посредник незадължително. Който желае - да може да сключва договор с нелицензиран ИП, което да се пише в договора с много големи букви (поне 5 см да е височината/ширината на буквата - да не се оправдават после клиентите, че не били прочели). Хората трябва да имат право на избор - дали да изберат лицензиран или нелицензиран посредник (и ако изберат нелицензиран - да им бъде отнето правото да занимават държавните органи с жалби).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още