IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 г. - исторически най-добрата година за Монбат

Публичността ни подейства дисциплиниращо, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на компанията Атанас Бобоков

16:24 | 02.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Първи стъпки към алтернативна енергия

Сред основните новини за компанията през годината е и намерението й да се насочи към алтернативните източници на енергия. Новоучреденото дъщерно дружество Монбат Ню Пауър АД е контролирано от Монбат с 51% участие. "Дружеството ще бъде фокусирано върху активна развойна дейност, свързана с комерсиализацията и постигането на серийно производство на алтернативни технологии за производството на стартерни и системни батерии за автомобили, камиони, както и целеви нишови приложения“, заяви Бобоков.

Наред с това Монбат Ню Пауър АД ще се фокусира върху производството и комерсиализирането на батерии за съхранение и балансирано използване на енергия (on/off grid), в това число приложен софтуер за тяхното управление. „Това е директен отговор на нарастващата тенденция за използване на алтернативни източници на енергия и променящи се модели за съхранение и търговия на енергия“, коментира той.

По думите му потребността от алтернативни източници на енергия се различава в отделните държави и пряко зависи от нивото на общата преносна мрежа и инфраструктура, политиките за насърчване на алтернативни източници, както и нивото на либерализация на енергийния пазар.

„В България има възможности за първи стъпки, но много вероятно Монбат Ню Пауър АД  ще проходи с пазарно навлизане в по-благоприятни за тази дейност пазари и страни“, заяви Бобоков, като допълни, че тепърва инвестиционната общност ще бъде информирана за плановете на компанията.

Очаква се да бъде изграден завод за производство на калай в Монтана, който трябва да бъде завършен до края на 2017 г. По думите на Бобоков все още крайният срок на този проект е краят на 2017 г., въпреки междинно забавяне на доставките на специализирането оборудване.

„Този проект има две ползи: на първо място -  пряко осигуряване на количествата калай за нашето производство на далеч по атрактивна цена на придобиване, и на второ място - разширяване на комерсиалната дейност на дивизията за рецеклиране с придобиване и продажба на метал, чието търсене и борсови нива на цената са достатъчно атрактивни“, обясни той.

Пред компанията стои и още един проект в Румъния - за преработка на отпадъка, който остава от рециклирането на батериите. „Този проект е в прототипната си фаза, развива се според очакванията ни, но към този етап нямаме утвърден план за индустриализацията му. Това предстои да се прецени в средата на втората половина на 2017 г.“, посочи Бобоков.

Основно компанията продава в Западна и Централа Европа и на Балканите, а като държави - за Франция, следвана от Испания, Германия и Италия.

По думите на изпълнителния директор на компанията не се наблюдават структурни промени в износа за Европа, като Франция продължава да е водеща страна. „Украйна бележи очаквания подем при двата ни типа батерии. През 2017 г. очакваме да видим такова отражение и в Русия“, отбеляза Бобоков по повод усилията за развитие на бизнеса в тези две страни.

Възможностите и заплахите на 2017  г.

Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
GG-BG
преди 7 години
Браво и все по-добро развитие! Защо няма поне 5-6 публични дружества като "Монбат" АД на БФБ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
tony1975
преди 7 години
Браво успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още