IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2016 г. - исторически най-добрата година за Монбат

Публичността ни подейства дисциплиниращо, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на компанията Атанас Бобоков

16:24 | 02.01.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

На първо място в структурата на възможностите Бобоков посочи продължаване на органичния растеж на компанията в отделните страни. Сред целите за догодина на второ място се нарежда проникване на нови пазари, както и диференциране с нови продукти и решения чрез иновативни проекти.

Като заплаха от групата определят пълното суровинно обезпечаване на добра цена на нарасналите в пъти нужди, както и навременно оперативно усвояване на увеличения капацитет и мощности. Според Бобоков пазарното навлизане и приемане на нови продукти и решения също ще бъдат предизвикателство.

Дивидентите през 2017 г.

Нарастването на печалбата даде повод на инвеститорите да очакват повишаване на дивидента и през следващата година, но има ли реална възможност очакванията им да се сбъднат?

„Струва ни се, че Монбат показа през 2016 г. справедлив и положително оценен от инвеститорите размер на дивидента и то в година на високи капиталови вложения“, коментира тези очаквания Бобоков.

По думите му тази политика ще продължи и през следващите години, като конкретният размер на дивидента ще стане известен след приключване на финансовата година.

В същото време Бобоков посочи, че инвестиционната програма за следващата година е изготвена и е в процес на окончателно съгласуване и одобрение. Той не коментира конкретни проекти, но заяви, че „със сигурност ще е отново значима и много вероятно близка до размерите от 2016 г.". Бобоков уточни, че подробности ще бъдат обявени в началото на януари 2017 г.

Борсов юбилей

Догодина се навършват 10 години от излизането на компанията на фондовия пазар. Бобоков определи десетгодишното съществуване на Монбат като публична компания на българския капиталов пазар като изключително полезно както за компанията, така и за останалите участници на капиталовия пазар.

„Както знаете, с увеличението на капитала от 2006 г. успяхме да финансираме част от нашите проекти. Подобри се състоянието на корпоративното управление, подобриха се системите за вътрешен контрол и управление на риска. Общото взето публичността ни подейства дисциплиниращо“, заяви Бобоков.

По думите му текущата пазарна капитализация в размер на 190 млн. евро е справедлива оценка за финансовата жизнеспособност на Монбат.

„От друга страна ние като публична компания поставихме едни много високи страндарти на българския капиталов пазар в областта на разкриването на информация, комуникация с инвеститорите и последователната ни дивидентна политика. Надявам се да не прозвучи нескромно, но в последните години Монбат АД се превърна в еталон не само за много от съществуващите публични компании, но и за тези, които тепърва стъпват на пазара“, коментира изпълнителният директор на дружеството. 

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
GG-BG
преди 7 години
Браво и все по-добро развитие! Защо няма поне 5-6 публични дружества като "Монбат" АД на БФБ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
tony1975
преди 7 години
Браво успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още