IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариян Йорданов: На БФБ-София цари безвремие, което ще продължи вечно

Според пазарния анализатор от investor.bg на фондовата борса у нас никой за никъде не бърза

21:25 | 18.05.18 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

Търговията на БФБ тръгна към точката на замръзване. Дори и да искаш нещо да купиш обикновено трябва нещо да продадеш, ако си спекулант. А като не можеш да продадеш - оборотът съвсем спира. Това каза пазарният анализатор Мариян Йорданов от Investor.bg, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Светозар Димитров.

"На борсата цари безвремие. Имаше няколко компании, които разочароваха и цените им паднаха. Всеки, които иска да купи, се чуди след това как ще продаде", коментира Мариян Йорданов.

По принцип, когато има неликвиден пазар като нашия, трябва да има дискаунт от цената, обясни гостът.

"Защото всеки, който би влязал на този пазар, би влязал само ако цените са по-ниски. За да се стигне до по-ниски цени, трябва да има някой, който да продава. А продавачите не са притиснати да продават и за това има такива съвсем бавни движения. Никой за никъде не бърза, няма деривати, няма опции, няма глобални новини и всичко е безвременно", смята анализаторът.

Това безвремие ще продължи вечно, категоричен бе Йорданов.

"От една страна - пенсионните фондове в последните десет години постоянно изкупуват качествени акции и ги прибират при тях. Те не са нетен продавач, те са нетен купувач. Акциите биват блокирани и никога повече не се появяват на пазара", обясни още той.

"Има и физически лица, които са добри инвеститори. Те имат големи портфейли, купуват качествени акции и не ги пускат отново на пазара. Защото, когато купиш една добра акция и след това я продадеш, ти не можеш да си я върнеш обратно. Отново акциите се блокират и единственият начин да има раздвижване е някой да продава", каза Мариян Йорданов.

Повече по темата вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 12 rate down comment 1
bghighlander
преди 5 години
А как "хвърчат" цените на имотитУ? ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
bghighlander
преди 5 години
Toranaga, НИКОЙ не хапе ръката, която го храни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
michaelis12
преди 5 години
а случайно попаднала статия в която рядко сме съвпъдък на едно мнение с кретенюгата .... :)) Хоритцата някакси вежливо обясняват за мажоритаря, кфн, мфн не знам си що си, бфб тва онова виновни, а голямата картина бега по тъча, че неаме икономика, нема хора + остатъците от племето е крадливо и мързеливо, но това никой не споменава... много кофти комбинация от там следва че акциите ви ше се вдигнат към 2168ма год. а може и за честването 2600г. България пред паметника на НДКто ако не сме изчезнали до тогава от картата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
PetraV
преди 5 години
Съгласен съм с Торанага за мажоритарите, но пък никой нищо не казва и за КФН. Липсата на регулатор оказва значително влияние върху БФБ. Развитие скоро няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Toranaga
преди 5 години
Много добро описание на картинката БФБ !!!Според мен Мариян е доста дипломатичен в него - и така е, като си журналист.Лично мое мнение е - че БФБ, КФН и законодателите трябва заедно да пляскат по ръцете клептократично настроените мажоритари !!!REDCRETIN e абсолутно прав - това трябва да се премахне и тогава картината ще е различна !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
tony1975
преди 5 години
И кога ще е деня за акции на бфб?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 21
redcretin
преди 5 години
Каквато борсата, такъв и анализаторът - един провален журналист, глобяван от КФН за манипулации с акции на Тиквестора.БФБ не е борса, а хранилка за мажоритари. Няма деривати, няма къси - само някакви ментета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
troika
преди 5 години
Българският манталитет е такъв - не се иска промяна. Във Варшава оборота средно на ден беше 500млн.лева, сега не знам колко е вече, а тука на никой почти не му пука. Има късогледство генерално в разбирането за бизнес на българите, аз го приех вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още