IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трансформацията на "Софарма Трейдинг" с акцент към аптеките и пазара на дребно

За две години компанията губи около 11 млн. лв. от разгръщането, но това по-скоро трябва да се приема като инвестиция, а не като загуба

08:35 | 04.10.18 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Автоматизирана складова система KNAPP.<em> Снимка: Софарма Трейдинг</em></p>

Автоматизирана складова система KNAPP. Снимка: Софарма Трейдинг

Тъй като аптеките SOpharmacy стартират сега, идеята е да не са до болница и да хващат „трафика“, а от западните пазари е взаимствана идеята за квартална аптека (community pharmacy), която се отличава с висока лоялност и изграждане на дългосрочни доверителни отношения с клиентите. Именно затова аптеки SOpharmacy обикновено са ситуирани в жилищни райони, далеч от търговски локации, където се разчита на „случаен“ потребителски поток.
Освен това компанията е решила да инвестира в развитието на редица програми за здравословен живот, профилактика и превенция на здравето. По този начин аптеките изграждат отношения с пациентите, надхвърлящи конкретния повод за покупка.

Дали стратегията за аптеките SOpharmacy ще бъде успешна?

Предстои да видим дали това ще проработи в български условия. Но идеята е SOpharmacy да бъде с голям дял сред аптеките и дрогериите в България и да бъде разпознаваем бранд. Подобна идея има и за Сърбия, започната с придобиването на дистрибутора на едро Lekovit.

В началния етап (какъвто е той в момента на около втората година) е трудно да се каже, особено на фона на загубата в дъщерните дружества на "Софарма Трейдинг" АД, но видно от развитието на дружеството в последните над 10 години и от опита на компанията майка "Софарма" АД, може да се заключи, че шансовете за успех са налице. В момента обаче анализаторите са затруднени, защото зрелият бизнес с търговията на едро се комбинира с новоизграждащия се бизнес с аптеките и експанзията в Сърбия (където стратегията също е и за аптечна мрежа).

Текущите финансови данни, всяващи смут сред анализаторите и инвеститорите

Неконсолидираният отчет е доста позитивен, с ръст на печалбата от 13% до 8 млн. лв. за първото полугодие на 2018 г., докато при консолидирания отчет се отчита спад на печалбата от 25% до едва 3,85 млн. лв. за януари-юни 2018 г. Тук обаче е налице ефектът от амортизация на нематериални активи след осъществените сделки по придобиване. Без този ефект и консолидираната печалба щеше да расте. При всички случаи анализът е труден, защото са смесени зрял бизнес и бизнес „на зелено“, а прогнозите са трудни.



Акциите на "Софарма Трейдинг" АД поевтиняват с около 6% за последните 12 месеца до 7 лв. за ценна книга (към 1 октомври), но с отчитане на ефекта от изплатения дивидент от 0,3 лв. на ценна книга понижението е под 1%.

Все пак има отстъпление спрямо рекордната цена за последните 12 месеца от 8,4 лв. за акция. Цената на акциите е била около текущите 7 лв. и през януари 2017 г., но след това са разпределени два дивиденти от по 0,3 лв. През април 2017 г. е отчетен и рекордът от 9,05 лв. за ценна книга при търговията на "Българска фондова борса" АД, след което са разпределени двата дивидента от общо 0,6 лв. Видно е, че цената на акция е в широка корекция и инвеститорите са стресирани от резултатите на консолидирана база, резултат от експанзията.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава 1 акция от капитала на Софарма Трейдинг АД.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 5
econo_miss
преди 5 години
Да бе, счетоводството не правело разлика между инвестиция и загуба.А тези МСС какво изискват. И какво проверяват одиторите.Господин автор - не пиши повече. Ако е инвестиция - да напишат какъв срок на откупуване очакват.И....отдела им по ритейла колко човека е, който е на заплати директно в Трейдинга???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
Дядо Коледа
преди 5 години
Платена статия за наивници, .загубата била инвестиция . Автора навярно не е запознат , че на трябва да употребява алкохол и упойващи вещества докато шофира. Загубата в случая се покрива с пари от основния акционер като увеличение на основния капитал и предоставени заеми пак от него към дъщерните дружества , в противен случай аптеките отдавна да са фалирали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 3
Батя
преди 5 години
Поздравления за Мариян, че продължава да пише стойностни статии за листнати на БФБ компании, на пук на апатията обхванала капиталовия ни пазар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още