IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва процедура по ликвидация на ямболския млекопроизводител „Кабиле-ЛБ“

Дружеството не осъществява дейност от 2003 г., а държавата разпродаде имотите му заради задължения, свързани с приватизацията му

15:09 | 13.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бившият производител на млечни продукти от Ямбол „Кабиле-ЛБ“ АД официално започва процедура по ликвидация, съобщават от компанията чрез БФБ-София.

Прекратяването на дружеството вече е вписано в Търговския регистър и започва процедурата по ликвидацията му.

Предприятието е прекратило производствена дейност още през 2003 г. по разпореждане на Районната ветеринарно-медицинска служба (РВМС) в Ямбол.

През 2015 г. частен съдебен изпълнител е обявил за продажба всичките имоти, собственост на дружеството, във връзка с вече отменения параграф 8 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, който позволява на държавата чрез ресорната агенция да учреди законна ипотека върху имуществото на приватизирани дружества, ако купувачът не е изпълнил задълженията си по договор.

Текстът беше отменен, след като Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу България заради него. Парламентът обаче не уреди законово как да се процедира с вече вписаните ипотеки и принудителното изпълнение срещу дружеството продължи.

„Кабиле-ЛБ“ спечели на две инстанции дело срещу държавата заради принудителното изпълнение. Обезщетението е за над 427 хил. лева заради имуществени вреди. Решението на Бургаския апелативен съд се обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС) и в момента е „висящо“. Европейският съд се е произнесъл, че трябва да приключи съдебният спор в България преди да се подава жалба там.

Общото събрание на акционерите е решило в края на февруари т.г. да се започне процедура по ликвидация на компанията, защото чистата стойност на имуществото й е под размера на вписания капитал.

Дружеството няма сключвани големи сделки  и такива от съществено значение за дейността си, както и сделки извън обичайната му дейност.

Дружеството няма дялово участие, няма инвестиции в страната и чужбина в ценни книжа, финансови инструменти, нематериални активи и недвижими имоти.

Задълженията на „Кабиле-ЛБ“ са в размер на на 431 хил. лв., от които по-голямата част – 392 хил.лв., са по получени заеми от един от основните акционери - „ТК-ХОЛД“ АД. Задълженията за такса „смет“ са в размер на 26 хил. лв., за разноски по изпълнителните дела – 4 хил. лв.

За 2019 г. „Кабиле-ЛБ“ отчита 18 хил. лв. загуба. Извършените разходи са основно за лихви – общо в размер на 14 хил. лв. за миналата година.

Основни акционери на компанията са ТК-ХОЛД АД със 113 000 бр. притежавани акции, „Център Строй“  ЕООД – 41 078 бр. и „ПРИВИ“  АД – 53 219 бр. Физически лица притежават 13 841 бр. акции.  Акционери със специални контролни права няма.

Свързани компании:

ТК-Имоти АД(KABL)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още