IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Син Карс" прекратява предсрочно договора си с "Елана Трейдинг"

Това е четвърти лош нюанс на пазара за растеж на БФБ BEAM, но хубавите са много повече

11:33 | 10.02.22 г. 4
<p>
	<em>Товарният L CITY Koffer Utility S в щанда на &quot;Син Карс&quot; на IAA Mobility Снимка:&nbsp;sincars.bg</em></p>

Товарният L CITY Koffer Utility S в щанда на "Син Карс" на IAA Mobility Снимка: sincars.bg

„Син Карс Индъстри“ АД е изпратило уведомление до „Елана Трейдинг“ АД с цел прекратяване на взаимоотношенията между двете страни по сключения между тях договор за консултантски услуги по взаимно съгласие, съобщи компанията от пазара за растеж BEAM чрез БФБ.

"Българска фондова борса" изисква за пазара BEAM тези договори да са поне 2-годишни, а „Син Карс“ привлече 2 млн. лв., продавайки 2 млн. акции на 1 юни 2021 г.

ДФ „ОББ Платинум Облигации" придоби най-много книжа от "Син Карс Индъстри" - 395 193 акции, което е 19,76% от емисията.

При отварянето на търговията с новите акции на 1 юли 2021 г. имаше и сделка при цена от 2,47 лв. за ценна книга, при което печалбата беше 147% за месец. Най-ниската цена за деня беше 1,8 лв. при печалба от 80%. Търговията приключи при цена от 2 лв., а дневният оборот възлезе на 178 441,39 лв. при 84 566 изтъргувани книжа и средна цена от 2,11 лв.

Сега „Син Карс Индъстри“ ще избере нов съветник в изпълнение на задължението си съгласно правилата на пазара BEAM на БФБ, като сключването на новия договор ще се осъществи и обяви след формалното прекратяване на договора с настоящия консултант.

"Решението на „Син Карс Индъстри“ е стратегическо и е свързано с изпълнението на дългосрочните планове на дружеството.

Изграждането на линията за серийно производство и обезпечаването на технологичния процес с машини от последно поколение е в процес на изпълнение. Подробният отчет за извършените инвестиции и постигнатите цели ще бъдат подробно оповестени на предстоящото общо събрание на акционерите на дружеството“, се казва в съобщението.

Какво се случи?

На 25 януари 2022 г. цената на акциите падна до нивото от предлагането от 1 лв. в 3 сделки за общо 1 400 акции, а малко по-късно имаше и сделка за 90 акции на 0,9 лв. Последваха много сделки на основно 1,08 лв. на 26 януари 2022 г. за общо 151 048 акции.

Вчера (9 февруари) цената беше 1,02 лв., а обемът - 1500 акции. В края на сесията търсенето на цена от 1 лв. беше за само 234 акции, а останалите оферти "купува" бяха под номинала.

От посочения по-горе спад в цената от 1 юли (средно 1,8 лв.) насам може да се съди за рязък спад на доверието. Това е възможна причина и за ерозирането на доверието между двете компании („Син Карс“ и „Елана“).

Защо е важно?

Това е четвърти лош нюанс на пазара за растеж BEAM. Първият беше непълното записване в предлагането на „Инфинити Капитал“, което беше 4-тото предлагане досега. То беше успешно само на 23%, докато другите бяха пласирани на 100%. При това една трета от покупките бяха от изпълнителния директор.

Втората стъпка накриво беше спадът в цената на „Смарт Органик“ под тази на предлагането.

Третият и четвъртият неуспешни нюанси са свързани със „Син Карс“, защото цената падна под нивото от предлагането до 0,95 лв., а сега има разрив с посредника по предлагането.

Въпреки това добрите примери са много повече. Предлаганията на „Биодит“, „Импулс 1“, „Дронамикс“ и „Ейч Ар Кепитъл“ донесоха печалба на вложителите спрямо текущите цени. Последните бяха проведени от ИП "Карол“ АД, на чиято сметка е и „Смарт Органик“ АД.

Предлаганията на „Син Карс“ и „Инфинити Капитал“ бяха организирани от „Елана Трейдинг“ АД.

Но пониженията на цените на акциите на „Син Карс“ и „Смарт Органик“ до под нивата от предлаганията е отрезвително за участниците на този пазар, свикнали, че каквото и да се предложи, ще го купят и ще продадат на печалба. В този смисъл пазарът BEAM излиза от романтичния си период и навлиза в друга фаза.

Със сигурност кандидатите за следващи листвания на BEAM следят настроенията на него с голямо внимание и развитията при „Син Карс“ не са им безразлични.

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

Дронамикс Кепитъл АД(DRON)

Ейч Ар Кепитъл АД основна емисия(HRC)

Смарт Органик АД(SO)

Инфинити Капитал АД(INF)

Импулс Растеж АД(IMP)

Син Карс Индъстри АД(SIN)

Биодит АД(BDT)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
sirFaith
преди 2 години
Взеха едни пари и дим да ги няма ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Батя
преди 2 години
Хаха, не ми казвай че те изненадва как на пазарите може да има и неуспешни инвестиции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Minka
преди 2 години
Син Карс, Сирма, Смарт Орг, Градус...и други такива тепърва предстоят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Де е сега Маню да обяснява и да бие камбанката?А веселбата едва започна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още