IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борсовият дебют в Хонконг донесе на Prada 2,14 млрд. долара

Бившата британска колония и Италия нямат официално данъчно споразумение и това попречи за по-голям инвеститорски интерес

12:53 | 17.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Магазин на италианския концерн за луксозни стоки в Хонконг.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Магазин на италианския концерн за луксозни стоки в Хонконг. Снимка: Ройтерс

Италианската компания за дрехи и модни аксесоари Prada успя да привлече по-малко капитал от очакваното по време на първичното си публично предлагане на борсата в Хонконг.

Предложените общо 423,3 милиона акции бяха изтъргувани за по 39,50 хонконгски долара, на долната граница на ценовото предлагане. Първоначално от компанията планираха да продадат акциите за по 48 хонконгски долара за акция (6,17 щатски долара), предаде Ройтерс.

Така Prada успя да набере общо 16,7 млрд. хонконгски долара (2,14 млрд. щатски долара). Търговският дебют на самата борса ще бъде на 24-и юни.

Сред инвеститорите днес се говореше, че бившата британска колония и Италия в момента нямат официално данъчно споразумение. Така се оказва, че акционерите в Хонконг ще трябва да плащат по 12,5% данък печалба, изискуеми в Италия. Освен това за очакваните дивиденти ще се плащат по 27% данък при източника.

Анализаторите обаче не са единни в мнението си за това, как италианските служби ще успеят да съберат тези пари. Инвеститорите в Хонконг не са свикнали да плащат такива такси, защото в китайския специален административен район такива не се събират.

Вчера пък производителят на луксозни пътнически куфари Samsonite претърпя фиаско в своя борсов дебют на борсата в Хонконг - акциите загубиха 11% от стойността си.

Очакванията на специалистите са през тази година Китай да остане най-бързо растящ пазар за луксозни стоки в света. Очаква се продажбите да нараснат с около 25 на сто до 11,5 млрд. долара до края на годината. Данни от изследване на консултантската компания Bain&Co пък показват, че до пет години Китай ще бъде най-големият пазар на луксозни стоки в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още