IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дизайнерите Долче и Габана глобени с 343 млн. евро за укриване на данъци

Двамата са ощетили държавната хазна чрез фиктивното изнасяне на централата си в Люксембург

12:35 | 04.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Срещу известните дизайнери се води подобно наказателно дело и в Милано. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Срещу известните дизайнери се води подобно наказателно дело и в Милано. Снимка: Ройтерс

Италианските данъчни власти са наложили глоба от 343,4 млн. евро на модните дизайнери Доместико Долче и Стефано Габана за укриване на данъци, предаде Ройтерс.

Глобата е заради неизплатени данъчни задължения във връзка с продажбата на марките D&G и Dolce & Gabbana на техния базиран в Люксембург холдинг GADO през 2004 г. Според властите целта на транзакцията е била да се избегне плащането на данъци в Италия, където корпоративните ставки са сред най-високите в света.

От Ройтерс не са успели да получат коментар от Долче и Габана, но по-рано те многократно са отричали да са направили нещо нередно. Наказанието може да бъде обжалвано. 

"Фактът е, че не съм направил нищо", коментира Габана в събота в Twitter. 

Фенове на дизайнерите изразиха подкрепата си в социалната мрежа, като някои ги посъветваха да напуснат Италия, а други настояха те да се борят, за да изчистят имената си.

Срещу известните дизайнери се води подобно наказателно дело и в Милано. Нито един от тях до момента не се е появявал в съда, като очакванията са процесът да продължи месеци.

Напоследък италианските власти засилиха опитите си да събират данъци, като се насочиха към фирми като Bulgari. Предишни подобни дела срещу знаменитости в Италия са завършвали с извънсъдебни споразумения.

През 2000 г. покойният оперен певец Лучано Павароти плати над 12 млн. долара за неиздължени данъци, а след дълго разследване през 2008 г. бившият световен шампион от MotoGP Валентино Роси се споразумя да преведе 51 млн. долара на данъчните власти в страната.

Неотдавна аржентинската футболна легенда Диего Марадона отрече твърденията, че дължи 38 млн. евро за неплатени данъци в Италия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още