IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай създаде опасен хибриден вирус на птичия грип

Анализатори оценяват експеримента за смесване на гените на птичия грип H5N1 и тези на причинителя на последната пандемия като смущаващ

21:03 | 03.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Анализаторите са силно притеснени от опасната работа на китайски учени, които в лабораторни условия са създали хибриден вирус на птичия грип, имащ потенциала да мутира още повече, за да се разпространява от човек на човек, съобщава Франс прес.

Екип от Китайската селскоскопанска академия и Китайския селскостопански университет в провинция Гансу обяви чрез американското списание Science, че е създал нов тип вирус, като е смесил гените на птичия грип H5N1 и тези на причинителя на последната пандемия пандемията H1N1.

Вирусът H5N1 може да се предава на хора от птици и е смъртоносен в около 60% в случаите на зараза, но не може да се предава от човек на човек, което до този момент помага да се избегне пандемия.

От 2003 г. насам H5N1 е заразил 628 души, от които 347 са починали, разкриват данни на Световната здравна организация.

Колкото до вируса H1N1, появил се в Мексико, той е силно заразен и в периода 2009 г.-2010 г. разболя около една пета от населението на планетата. Той е толкова смъртоносен, колкото обикновен грип, и отне живота на общо 18 000 души по цял свят.

Хибридният вирус, създаден в Китай, се оказал лесно предаваем между морски свинчета по респираторен път, твърдят китайските експерти. Ето защо според тях страховитият N5H1 има нужда само от една малка генна мутация, за да стане способен да се предава от един бозайник на друг.

Хибридни вируси на грипа могат да се появят по естествен път, когато два различни, но сходни щама, заразят една и съща клетка и обменят генетичен материал.

Засега няма доказателства, че това се е случило.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още