IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания вероятно ще успее да задържи пръстен на Джейн Остин

Музеят на звездата вече разполага със 103 200 от общо 152 450-те паунда, необходими, за да може пръстенът да остане в страната

11:58 | 14.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Великобритания вероятно ще успее да задържи пръстен на Джейн Остин

Рядък златен пръстен с тюркоаз, притежаван от писателката от 19 век Джейн Остин, изглежда ще остане във Великобритания, след като британски музей получи дарение от 100 000 паунда, за да предотврати желанието на собственика му да го отнесе в САЩ.

След дарението Музеят-къща на Джейн Остин може да отправи сериозно намерение да закупи бижуто, което е едно от общо три, за които се знае, че са били притежавани от известната авторка. Миналата година музеят загуби наддаване за сметка на американската поп-звезда Кели  Кларксън, която плати над 150 000 паунда за аксесоара.

Кларксън, която е голям фен на Остин, не можа да изнесе пръстена от Острова, тъй като британските власти наложиха временна забрана за износа му. 

Музеят вече разполага със 103 200 от общо 152 450-те паунда, необходими, за да може пръстенът да остане във Великобритания. Средствата са осигурени благодарение на кампания, която ще продължи до декември.

Освен пръстена Остин, която е автор на класики като "Гордост и предразсъдъци", "Чувства и разум" и "Ема", е притежавала и тюркоазена гривна и кръст с топаз, които са изложени в бившия дом на писателката в Хампшър в Южна Англия.

Музеят е поканил Кларксън да посети къщата, където Остин прекарва последните осем години от живота си и написва и преработва всичките си шест завършени романа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още