IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пръстенът на Джейн Остин остава окончателно във Великобритания

Бижуто е едва една от трите съхранени скъпоценности, за които се знае, че са принадлежали на авторката

17:42 | 23.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пръстенът на Джейн Остин остава окончателно във Великобритания

В кампанията, организирана във Великобритания с цел да се попречи на американската певица Кели Кларксън да изнесе от страната пръстен, принадлежал на романистката от 19-и век Джейн Остин, са събрани достатъчно средства за спасяването на ценната  вещ, предаде Ройтерс, като се позовава на управата на музея на писателката.

Кларксън купи бижуто на търг миналата година за над 150 000 британски лири (227 000 долара), припомня агенцията. Парламентарният помощник държавен секретар по въпросите на културата Ед Вайзи наложи забрана за износа на пръстена до 30 септември и призова за намесата на британски купувач, който да спаси ценната вещ за нацията. 

От музея "Джейн Остин" съобщават, че кампанията е успешна и са събрани достатъчно средства за откупуването на пръстена, принадлежал на семейство Остин над 200 години до продажбата му на търг миналата година. Анонимен дарител предостави 100 000 лири за инициативата. Приноса си за кампанията дадоха и фенове на Джейн Остин от цял свят.

"Можем да съобщим, че направената от музея оферта за откупуването на пръстена бе приета. Бижуто е едва една от трите съхранени скъпоценности, за които се знае, че са принадлежали на авторката на класики като "Гордост и предразсъдъци", "Разум и  чувства" и "Ема". Пръстенът разполага със свидетелство, документиращо историята му в семейство Остин", се казва в изявлението, направено от куратора Мери Гайат.

Кели Кларксън е приветствала музея за успеха в набирането на средства за откупуването на бижуто. "Пръстенът е прекрасно национално съкровище. Щастлива съм да знам, че толкова много почитатели на Джейн Остин ще могат да го видят в музея на писателката", гласи изявлението на певицата.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още