IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Adidas залага на експерти по фитнес за съживяването на Reebok

Усилията изглежда ще се изплатят, след като брутният марж при продуктите от бранда се повиши с 4,1 процентни пункта, макар да остава под средния за групата

11:45 | 06.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

От германската компания твърдят, че са им нужни още няколко бранда, за да покрият целия пазар на спортна екипировка в света. Едноименният бранд Adidas е силен във футбола и баскетбола, докато  Reebok е насочен към фитнеса и модата.

Вследствие на спонсорската сделка за програмата CrossFit Reebok вече се свързва с фитнес групата Les Mills - позната с програмите си Bodypump и Bodycombat – и със състезанията Spartan Race (бягане на дълги разстояния с разнообразни препятствия). Подобно обвързване предполага по-продължителен жизнен цикъл от останалите маркетингови стратегии като например телевизионни или печатни реклами, смята анализаторът на японската банка Nomura Кристофър Уокър. „Запалените почитатели на фитнеса забелязват тези неща. Вероятно ще получите по-добра възвращаемост при такава инвестиция, отколкото при реклама, която се появява по телевизията в продължение на един месец и след това се забравя“, обяснява Уокър.

Експерти от бранша аплодираха Adidas и заради отказа от преследване на ръст на продажбите на всяка цена, за да бъде подобрен брутният марж на печалба на Reebok – ключов измерител за печалбата в сектора. След като продажбите през второто тримесечие нараснаха с 11%, а брутният марж при продуктите на Reebok се подобри с 4,1 процентни пункта до 39,4% за първата половина на годината, очакванията за третото тримесечие вече са големи. Макар че това е най-високият брутен марж за целия период, през който Reebok е собственост на Adidas, той остава доста под постигнатите през първата половина та годината 50,1% за групата като цяло. При Nike показателят отчете ръст от 1,2% до 44,9% през първото тримесечие.

Подобно на конкурентите си Reebok се преориентира към по-скъпи продукти с повече представителни компоненти, за да увеличи рентабилността. В САЩ средната цена на мъжки маратонки през 2012 г. е била около 69 долара, повишавайки се с 6% спрямо 2011 г., а от началото на годината поскъпването е същото, твърди Мат Пауъл, анализатор от изследователската група SportsOneSource.

Reebok осигурява около 10% от продажбите на Adidas, но по данни на Euromonitor делът на бранда на световния пазар за спортна екипировка е намалял до 1,8% през 2012 г. от 2,1% през 2007 г. Групата Adidas като цяло е с пазарен дял от 9,5%, като само пазарният лидер Nikeе e пред нея с 13,6%.

От 80-те години на ХХ век, когато белите маратонки Princess оглавяваха продажбите в САЩ, Reebok губи позиции. През 2005 г. компанията все още държеше втори пазарен дял на пазара за обувки за бягане с 12%, изоставайки само от Nike. Сега брандът е на пето място, изпреварен и от Brooks, Asics и New Balance.

Опитвайки се да се задържи на претъпкания пазар, наскоро Reebok представи универсалните маратонки за всякакъв терен ATV 19+, продавани за около 140 долара чифта. Неравната им подметки накара рецензентите да ги определят като ексцентрични и смешни, но вниманието, което им отделиха, може да им помогне да си осигурят места по лавиците на големите вериги магазини за спортни стоки в САЩ. Целта е Reebok отново да влезе в съзнанието на потребителите със стабилна поредица от представяния на продукти.

„В идеалния случай след това те ще купуват други продукти на Reebok – маратонки за уикенда или дрехи за йога“, заяви маркетинговият директор на бранда Мат О`Тул в интервю за германския вестник  Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още