IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП иска да спре нелегалните спортни излъчвания онлайн

Гледането на спортни събития в интернет без заплащане трябва да стане по-трудно

11:49 | 19.05.21 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;EPA/Mike Hewitt</em></p>

 EPA/Mike Hewitt

Онлайн стриймингът на живо на професионален футболен мач в интернет е незаконен. Такива предложения обаче все още съществуват. Ако нямате правилния платен абонамент, все още можете да гледате много спортни събития онлайн. Съответните уебсайтове събират връзки към предавания - и страниците за преглед, и потоците се управляват в страни извън Европейския съюз.

Европейският парламент оказва натиск за предприемане на по-твърди действия срещу доставчиците на незаконно съдържание. В свое проекторешение евродепутатите призовават ЕК да затегне съществуващия закон за авторското право. Засега спортните събития не се споменават изрично в законодателството на ЕС, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. 

Притежателите на права трябва да могат да докладват за незаконно предаване. След това тези връзки ще трябва да бъдат премахнати от мрежата в рамките на 30 минути или ще бъдат блокирани в рамките на ЕС.

Наред с много други причини за предложението се споменава и фактът, че заради пандемията спортните клубове са можели да продават много по-малко билети за спортни събития. Това създаде нови бизнес модели за спортните канали, както и за нелегалните стрийминг потоци. Засега няма подходящи незабавни мерки за прекратяването на нелегалното излъчване онлайн.

Във водещата правна комисия три четвърти от депутатите гласуваха в подкрепа на предложението. Депутатът от Християндемократичния съюз Аксел Фос призовава ЕК да приложи предложението възможно най-скоро. Ставало въпрос за „ефективно и цялостно прилагане на съществуващите права за спортния стрийминг“.

Комисията не е длъжна да се съобрази. Предложението обаче може да бъде включено в Закона за цифровите услуги (DSA), по който Парламентът дебатира в момента. Засега няма отделни разпоредби за спортни събития.

За разлика от останалите социалдемократи в комисията, депутатът от германската СПД Тиемо Вьолкен се обяви против предложението. „Фактът, че притежателите на права могат да наредят изтриване и платформата вече не може да бъде контролирана, отива твърде далеч“, казва той. „Заповедите за премахване на линковете трябва да бъдат запазени за държавните агенции на всяка отделна държава на ЕС“, пояснява той.

Вьолквен счита също така периода от 30 минути, в който потокът трябва да бъде блокиран, за неподходящ. В предложението е записано, че в този случай е необходима незабавна реакция, тъй като стойността на даден поток се губи към края на събитието.

„Току-що решихме, че в ЕС терористичното съдържание трябва да бъде премахнато в рамките на 60 минути след заповед на властите. Ако сега поискаме спортните потоци да бъдат премахнати още по-бързо, без такова споразумение, това би било несъразмерно“, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
кой по-точно лайв стрийминг те притеснява и от коя сфера ... ?! ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Solar Power
преди 2 години
Еми намалете заплатата на Меси и останалите и готово :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
Mechkata
преди 2 години
Направо да измислят данък за лайв стрийминга...той ще обхване много сфери, не само спортните събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 2 години
абе, я ни го въведете като данък... ние да си плащаме, пък ако искаме да гледаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още