IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възход и падение на Патриша Клъдж

Бившата съпруга на един от най-богатите хора на Земята днес е в доста незавидно финансово състояние

14:39 | 21.03.11 г.
Възход и падение на Патриша Клъдж

Тази история прилича на сценарий за филм. Но от онези, които са с неочакван и не особено щастлив финал.

Красива млада жена се омъжва за милиардер. Следва развод и опитите й да се възползва от полученото състояние, за да стане част от бизнес обществото. Уви, доста неуспешни. Вместо сюжет за екрана обаче, това е истинската история на Патриша Клъдж, разказана от списание Forbes.

Миналия месец Патриша Клъдж, която е на 62 години, се сбогува с любимото си имение в Шарлотсвил, Вирджиния, САЩ. Поръчител на търга бе Bank of America, която е кредитор на бившата собственичка на къщата с 45 стаи. Банката продаде имението, заедно с вещи на бившата госпожа Джон Клъдж, за 15,3 млн. долара.

Отраснала в Ирак, Партиша Клъдж е работила като кабаретна танцьорка и се е снимала гола за списанието на първия си съпруг, Ръсел Гай. На едно от пътуванията си до Ню Йорк тя среща Джон Клъдж, основателят на Metromedia. Двамата сключват брак през 1981 г.

Девет години по-късно се развеждат, а през това време състоянието на Клъдж нараства толкова, че той попада в класацията на списание Forbes като най-богатия мъж на Земята със състояние от повече от 5 млрд. долара.

Патриша Клъдж успява да вземе от вече бившия си съпруг солидна издръжка в размер на близо 1 млн. долара годишно, заедно с имение в Албемарл, Вирджиния. То разполага със собствена площадка за кацане на хеликоптери, винена изба, конюшни и две кухни. Парцелът е съседен на имението в Монтичело, в което е живял Томас Джеферсън.

Първите стъпки по пътя надолу във финансово отношение Патриша Клъдж поема през 1999 година, когато, заедно с третия си съпруг, Уилям Моузес основава Kluge Estate Winery – компания, която освен с производство и продажба на вино, се занимава и с недвижими имоти. Общата площ, която закупуват двамата съпрузи за бизнеса си, е 3,8 кв. км в близост до Албемарл. Идеята им по отношение на виното е ясна – да създадат реколта, която да направи името на винарната известно и да създаде имидж на Вирджиния като меката на виното сред източните щати. Впоследствие това ще привлече хората да посетят винарната, а защо не и да се заселят около нея в земята, която притежава Kluge Estate Winery.

Усилията на двамата предприемачи бързо им се отплащат – пенливите им вина печелят редица призове, а бутилките с червено вино стават доста известни. Скоро вината на Kluge си проправят път към масите на висшето общество и изисканите ресторанти. Сомелиери дори сипват от тях на сватбата за няколко милиона долара на Челси Клинтън, която се проведе миналия юли.

Вероятно опиянена от успеха си, Патриша Клъдж решава да разшири дейността си агресивно. В следващите пет години тя взема 65 млн. долара заеми, а парите отиват за нарастване на производството и построяването на свръхлуксозно селище, наречено Vineyard Estates, което включва 24 къщи на стойност няколко милиона долара с басейни, барбекюта, тенис кортове, места за конна езда – дори и място за засаждане и отглеждане на частно лозе.

Целият проект обаче, колкото и добре да е планиран, има един недостатък. Стартът му бе помрачен от началото на финансовата криза и затягането на банковия пазар, както и на този, свързан с недвижимите имоти.

През 2009 г. Патриша Клъдж е принудена да пусне наследеното си имение в Албемарл за продажба на търг в Sotheby's за 100 млн. долара. Парцелът обаче така и не предизвика интерес и цената му е намалена до 48 млн. долара в началото на 2010, а след това и на 24 млн. долара, когато най-накрая банката се принуждава да го изземе и да го обяви за продан, за да покрие задълженията на клиента си.

Очевидно неспособна да обслужва дълговете си, Патриша Клъдж бе принудена да обяви за продан и други вещи, включително бижута, предмети на изкуството, обзавеждане и други, за да успее в крайна сметка да събере сумата от 15,3 млн. долара, които Bank of America прибира след търга.

Съдбата на винарната, която се очакваше да донесе огромен успех на двамата съпрузи, не прави изключение от съдбата на другите й собствености. По данни на финансовата компания Farm Creditor във Вирджиния, която е един от тримата най-големи кредитори на Партиша Клъдж, в бизнеса си с вино тя е „наляла“ повече от 40 млн. долара. Продажбите обаче падат драстично от нужните 30 хиляди каси вино на година, необходими за покриването на разходите по винарната. Клъдж и Моузес затъват с близо 35 млн. долара дългове.

През средата на декември 2010 година Farm Credit придобива собственост върху Kluge Estate Winery, след като не успява да продаде бизнеса и активите му на търг, в който минималната искана сума бе 19 млн. долара. Компанията притежава имотите и до днес, но е замразила всички операции.

Независимо от финансовите си проблеми обаче, Патриша Клъдж и Уилям Моузес продължават да живеят в лукс и разкош, в къща на стойност 3 млн. долара. Имението е строено от съпрузите в годините, когато изглежда, че пазарът на недвижимо имущество е най-стабилният бизнес, а пред тях стоят множество добри и примамливи възможности и богато бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още