IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туризмът в Израел понася тежък удар

Конфликтите в региона плашат посетителите и означават катастрофа за местния туристически бизнес

13:14 | 24.07.14 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Конфликтът в Газа ескалира след разпадането на мирните преговори между Израел и палестинците през април, които се извършваха с посредничеството на САЩ. Палестинският президент Махмуд Абас отговори на това, като постигна съгласие с Хамас за правителство на националното единство, което сложи край на седемгодишния разрив и ядоса Израел. Отвличането и убийството на трима израелски тийнейджъри, както и съмненията за убийството на палестински младеж в знак на отмъщение, доведоха до ескалация на напрежението.

Докато насилието нарастваше, хотелите, ресторантите и курортите бяха готови за рекордна година и скок от 17% в броя на туристите през първите пет месеца на годината. Туризмът представлява 7,3 на сто от икономиката на Израел, твърди World Travel & Tourism Council.

Заетостта на хотелите

Сега около 30 на сто от хората, които се очакваше да посетят страната през този месец, решиха да не го правят, твърди Ами Етгар, генерален мениджър на Израелската асоциация на входящите туроператори. По данни на Израелската хотелска асоциация в някои части заетите места в хотелите са едва 30%.

“Това е икономичека драма“, твърди генералният директор на асоциацията Шмуел Зурел. „От рекордни резултати до болезнена катастрофа“.

Поклонниците съставляват около две трети от посетителите на религиозни обекти в Израел и около 95% от тези, които обикалят палестинските територии.

Туризмът процъфтява в региони, в които няма много други възможности за заетост като Галилея в Северен Израел.
Бизнес почти не съществува, обяснява 44-годишният Калил, който е шофьор на такси в Йерусалим.

„Няма пари“

„Без туризъм в Йерусалим няма пари – автобусите, магазините в Стария град, хотелите, такситата – всички ние се нуждаем от туристи“, коментира мъжът. „Парите в туризма се въртят и засягат всеки един от нас. Имам само по един или двама клиенти на ден“.

На Западния бряг, части от който са контролирани от администрацията на Абас, напрежението се усеща.
През последната неделя площад Мангер във Витлеем, който се намира в близост до мястото, където се смята, че е роден Христос, е почти празен. Има само шепа туристи.

"Хората спряха да идват. Те гледат телевизия и си мислят, че всички палестинци се разхождат с оръжия и убиват хора. Разбираме ги, но за нас е трудно“, посочва търговецът Калил Юсуф.

Туристите са един от основните източници на доходи на Западния бряг, а парите, похарчени в хотелите, ресторантите и търговските центове във Витлеем, обикновено представляват около една трета от всички палестински приходи от туризъм.

Рекордните 2 млн. души посетиха града през миналата година и също толкова се очакваха тази година, твърди Фаруз Хури, заместник-генерален директор на Търговската камара на Витлеем.

"Ако сблъсъците продължат месеци, не можем да очакваме дори и 500 000 души“, категоричен е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от На път виж още

Коментари

Финанси виж още