IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японски суперкомпютър е най-бързият в света

K Computer може да извърши 8,2 петафлопа операции в секунда, но харчи ток като за 10 000 домакинства

18:05 | 20.06.11 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Японският суперкомпютър. <em>Снимка: Fujitsu</em></p>

Японският суперкомпютър. Снимка: Fujitsu

Най-бързият в света суперкомпютър идва от Япония. С 8,2 квадрилиона изчисления и операции в секунда, супермашината  K Computer на японския концерн Fujitsu поведе класацията Top 500  на най-бързите изчислителни машини в света.

Казано на езика на специалистите, японският суперкомпютър е в състояние да извърши 8,2 петафлопа операции в секунда, предаде Ройтерс.

Машината се намира в института RIKEN за компютърни науки в Кобе, в Япония и се използва за изследвания в областта на физиката и химията. Изчисленията се извършват от повече от 80 000 процесора с по осем ядра всеки. За разлика от други подобни уреди,  K Computer не използва графични чипове, нито други графични ускорители. Затова е и една от най-икономичните машини. Въпреки че е енергийно ефективен, той все пак харчи ток, с който биха могли да се захранят 10 000 домове и който годишно струва 10 млн. долара.

Суперкомпютрите се използват за симулации на земетресения, за създаване на климатични модели, в ядрените изследвания, в разработването на оръжия и за различни изпитвания. В сектора за добив на петрол и за бързи борсови операции също се използват подобни супермашини. Изграждането им обаче е скъпо начинание и се състои от свързването на хиляди малки компютри в компютърен център. 

На второ място в публикуваната днес класация на суперкомпютрите в света е китайският модел Tianhe-1A, намиращ се в китайския Национален център за суперкомпютри в Тянцзин. Той може да извършва 2,507 петафлопа операции в секунда. На трето място е американският суперкомпютър Jaguar.

Класацията на суперкомпютрите в света се прави веднъж на шест месеца. В челната десятка САЩ имат сега 5 машини. Досега само САЩ, Китай и Япония са били на върха.

С Earth Simulator“ на производителя NEC Япония дълго време бе лидер, докато той не бе изместен от първото място през 2004 г.

Тенденциите в сферата на суперкомпютрите се променят много бързо. Така например победителят в класацията от 2008 г. днес е едва на 10-то място. Става дума за машина в националната Компютърна лаборатория в Лос Аламос, в Ню Мексико.

Според експертите от Тексаския университет в Ноксвил, в САЩ, които изготвят класацията, огромни са шансовете следващия път на първо място да се озове супермашина, наречена Blue Water, която се разработва от Илинойския университет в Ърбана Чампейн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
А ти знаеш ли, какви са последиците на радиация с такава интензивност в/у физическите структури на полупроводника, с каквито са бъкани тези роботи, та да плещиш така? Иначе, прави впечатление все по-проблематичната за списващите такива статии българска граматика: "Компютърджия"- "компютърджиИ" - "компютърджиИте" .Ще спра до тук, че да не ме обвините във воинстващ национализъм .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
karabache
преди 12 години
Бах ти смешниците Японци.Все най-напред в робототехниката, в компютрите ,не знам си какво,а нямаха едно роботче да влезе в ядрената централа във Фукушима,че взеха от Американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още