IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов суперкомпютър за Пентагона

Проектът за машината ще струва 25 млн. долара и ще е на база графични чипове

16:47 | 10.08.10 г.
Чипове на Nvidia скоро ще извършват най-бързите операции в суперкомпютъра на Пентагона. Снимка: Nvidia
Чипове на Nvidia скоро ще извършват най-бързите операции в суперкомпютъра на Пентагона. Снимка: Nvidia

Корпорацията Nvidia е получила поръчка в размер на 25 млн. долара от Службата за перспективни изследователски проекти на Пентагона (DARPA) за разработването на суперкомпютър на базата на графични чипове. Това се посочва в съобщение на компанията.

Разработването и довършването на проекта, който ще бъде резултат от съвместната работа с корпорацията Cray, Националната лаборатория в Оук Ридж и шестте от най-големите университета в САЩ, ще отнеме четири години.

В резултат на научните изследвания трябва да бъде създаден суперкомпютър, който да превъзхожда в хиляда пъти производителността на сегашната машина. В най-натоварените тестове машината ще бъде подложена да извършва 1018 броя операции в секунда, докато сега най-бързият суперкомпютър на Пентагона изпълнява едва 1015 операции в секунда.

Учените и инженерите ще трябва да изработят както самата машина, така и хардуера и софтуера на компютъра. Предполага се, че новата система не само ще спомогне за производителността, но и ще е много по-надеждна и гъвкава по отношение на програмирането в сравнение със старата.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още