IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Китай пуснаха най-мощния суперкомпютър

Страната вече притежава две от трите най-бързи машини в света

16:53 | 28.10.10 г.
В Китай пуснаха най-мощния суперкомпютър

В Китай официално бе представен най-мощният суперкомпютър в света.

Производителността на системата, която е кръстена Tianhe – 1A, е 2,5 петафлопа (един петафлоп се равнява на 1 квадрилион калкулации в секунда), се казва в съобщение до медиите на компанията Nvidia, която е изработила графичния процесор на системата.

Суперкомпютърът е изграден на базата на многоядрен графичен процесор на Nvidia. Подобно съчетание позволява достигането на особено голяма производителност на системата при използването на по-голямо количество компоненти.

За компютъра са използвани 7 168 видеокарти Tesla M2050, всяка от които снабдена с 448 ядра CUDA. Така, в крайна сметка, системата се изгражда от 14 336 шестядрени компютърни процесора Intel Xeon. Отбелязва се също, че мощността на системата е 4,04 мегавата.

Суперкомпютърът е разположен в Националния център за суперкомпютри в Тиендзин – третият по големина град в страната.

Така, след представянето на суперкомпютъра се оказва, че в челната тройка на най-бързите системи в света две от местата са заети от китайска техника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още