IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се ново поколение умни ключалки за велосипеди

Все повече компании създават модерни устройства, които предотвратяват така разпространените кражби

14:23 | 02.06.14 г. 1
<p>
	<em>Снимка: lock8.me</em></p>

Снимка: lock8.me

Да откраднеш колело изглежда не е никак трудно. Хората го правят посред бял ден, на оживени места без да има никаква намеса от минувачите. Но това скоро може да се промени.

Все повече компании и дори полицейските сили разработват и внедряват високотехнологични устройства, които предотвратяват кражбите, пише BusinessWeek.

Velo Labs създаде Skylock, умна ключалка, която е дело на инженери, работили в Boeing и Jawbone. Джаджата се захранва със слънчева енергия и прилича на обикновен U-образен катинар. Устройството използва Bluetooth и Wi-Fi и може да се свързва със смартфон.

То позволява на собствениците на колелета да ги отключват от разстояние и по-важното – да получават съобщения, ако някой пипа ключалката или държи колелото подозрително дълго време.
Недостатъкът е, че собствениците вероятно ще трябва да бъдат в готовност да пристигнат по най-бързия начин на мястото, за да предотвратят кражбата.

Lock8 пък предлага безключово умно заключване, което включва GPS тракер, сензори за движение и датчици за температура. Последното е в случай, че крадецът реши да замрази ключалката. В допълнение към всичко това устройството има и „болезнено силна“ аларма, която се задейства, ако някой започне да реже кабела за заключване или движи колелото.

През януари стартиращата компания обяви, че ще си партнира с Foxconn Technology за производството на устройството.

В Сан Франциско, където кражбите на велосипеди възлизат на 4,5 млн. долара годишно, полицията започна да използва модерни колела с GPS, за да предотврати кражбите и успешно да залавя крадците.

Освен това полицията публикува в Twitter снимки на заподозрените и осъдените за кражба на колело. Органите на реда използват нарочно по-скъпи велосипеди. Въпросът е дали крадците ще започнат да крадат по-евтини колелета, които се предполага, че не са част от програмата на полицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Ей чудят се с какви глупости да се занимаватюСамо за протокола - няма " бивши" инженери. Инженера е инженер за цял живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още