IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Swatch не бърза да влезе на пазара на умни часовници

Компанията изчаква да види има ли реално търсене на подобни устройства

11:46 | 18.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Часовникът Paparazzi

Най-амбициозният „свързан“ часовник на компанията беше Paparazzi, който Хайек и Бил Гейтс пуснаха на пазара през 2004 г. Той струваше 150 долара и показваше новини, времето, хороскопи и борсови котировки срещу годишен абонамент от 59 долара. Устройството обаче не отбеляза успех, поради което по-късно Microsoft преустанови услугата.

Swatch пък се радва на все по-чести посещения от страна на технологичните компании, които се интересуват от умни часовници, посочва Хайек. И все пак той остава скептичен към идеята, заявявайки, че въпросните устройства имат редица недостатъци, включително малки екрани, необходимост от зареждане на батериите, а често изискват използването на две ръце. Освен това потребителите обичат често да сменят часовниците си и не носят едни и същи на плажа и в операта, твърди Хайек.

Естетика

„Много разработчици в индустрията за електронни устройства мислят само за технологията, но не обръщат внимание на красотата и емоциите, свързани с продукта“, категоричен е Хайек.

Швейцарската часовникарска индустрия пренебрегва заплахата от захранваните с батерии кварцови часовници през 70-те години, което изкарва голяма част от производителите извън бизнеса. Възможно е по същия начин Swatch да подценява потенциалното въздействие на умните часовници, смята Трунг-Тин Нгуиен, хедж фонд мениджър в Trimax Capital AG в Цюрих.

IDC прогнозира, че продажбите на преносими устройства, включително очила и часовници, ще достигнат 112 млн. бройки през 2018 г. Прогнозата за тази година е за 19 млн. продажби, ето защо Хайек твърди, че не бърза.

“Умните часовници могат да ни предоставят нови възможности. Но няма нужда да бързаме и ние да създаваме този пазар“, категоричен е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още