IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Смит и Capitol Records - големите победители на наградите "Грами"

Британският изпълнител грабна призовете в три от четирите главни категории

13:06 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сам Смит. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сам Смит. Снимка: архив Ройтерс

Британският певец Сам Смит спечели награда „Грами“ в три от четирите ключови категории, затвърждавайки статуса си на един от най-обещаващите нови артисти в музикалната индустрия. 
 
Смит прибра у дома статуетки за най-добър нов изпълнител, за песен на годината и за запис на годината („Stay With Me”). Певецът беше отличен и за най-добър вокален поп албум, превръщайки се в единствения изпълнител, спечелил четири награди по време на годишната церемония, пише Bloomberg. 
 
Бионсе и Фарел Уилямс пък се сдобиха с по три статуетки по време на събитието. Британският мултиинструменталист Beck беше отличени с една от най-важните награди – тази за албум на годината, както и за най-добър рок албум за проекта си „Morning Phase”. 
 
Песен на годината е награда за писането на дадено музикално произведение, докато записът на годината е по-скоро за изпълнителя и продуцента. Пред публиката на събитието Смит заяви, че е постигнал успех, едва когато е спрял да се опитва да накара повече хора да чуят музиката му. 
 
Сингълът „Stay With Me”, с който Смит пожъна огромни успехи на церемонията, достигна до номер 2 в класацията Billboard Hot 100. 
 
Годишните награди „Грами“ служат като огледало на музикалната индустрия, събирайки на едно място най-големите имена от нея заедно с не толкова познати изпълнители. Номинациите, изпълненията и спечелените статуетки дават на музикантите и певците достъп до милиони зрители, увеличаване на продажбите на албумите, стрийминга на техни песни в Spotify и YouTube, както и търсенето на билети за техни концерти. 
 
"Те помагат на сцената ни“, посочва един от най-известните диджеи в света Tiesto зад кулисите, след като спечели приза за най-добри записи на ремикси. По думите му електронната денс музика все още се опитва да засили присъствието си в мейнстрийм радиата. 
 
Capitol Records, звукозаписната компания на Beck и Сам Смит, обра четирите топ награди, което превърна вечерта в особено успешна за компанията ѝ майка – Universal Music Group. Universal, която пък е собственост на Vivendi SA, е най-голямата звукозаписна компания в света. Втора е Sony, при която записват останалите големи победители – Фарел и Бионсе.
 
За Сам Смит церемонията в неделя се оказа истинско събитие, но отличията му са далеч от тези на рекордьорите в списъка с носителите на статуетки „Грами“. Най-голям брой награди има унгарецът Гьорг Солти, който почина през 1997 г. Той притежава общо 31 отличия от наградите. След него се нареждат Куинси Джоунс и Алисън Краус, които имат по 27 статуетки.

Ето и кои са останалите в престижния списък: 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Галерия виж още

Коментари

Финанси виж още