IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Произведение на Лучо Фонтана оглави търг на Sotheby's с рекордна сума

Платното с формата на яйце беше купено за 15,9 млн. паунда

15:30 | 16.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Платно на италианския художник Лучо Фонтана във формата на яйце достигна сумата от 15,9 млн. паунда (24,7 млн. долара), поставяйки рекорд на търг за художника и поведе маратона на продажбите на Sotheby's, пише Bloomberg.

Аукционната къща събра 76,7 млн. паунда от търговете, които се проведоха в рамките на две вечери. По време на едната беше предложено италианско поствоенно изкуство, а в другата – съвременни творби. Сумата е с 10% по-висока спрямо еквивалентните търгове, проведени година по-рано.

Аукционите съвпадат с тазседмичния Frieze Art Fair и редица свързани с него събития в британската столица. Sotheby's, Christie's и по-малкият им конкурент Phillips искат да продадат произведения на изкуството на обща стойност 260,8 млн. паунда на събитието. Тези резултати са смятани за първия тест за състоянието на пазара на изкуство след сътресенията на фондовите пазари през август и септември, които притесниха инвеститорите в цял свят.

"Октомври е най-добрият период за продажби в Лондон“, твърди Ейми Капелацо, основател и ръководител на Agency Partner в Ню Йорк. Повече от 10 хил. души се събраха на представянията на Sotheby's през тази седмица, твърдят от аукционната къща.

Творбата на Фонтана „Concetto Spaziale, La Fine di Dio (The End of God)” от 1963 година, която е част от най-престижната серия на художника, беше оценена на 15 до 20 млн. паунда. Серията е съставена от огромни картини във формата на яйца в различни цветове, а в момента включва трите най-добре продадени на търгове произведения на твореца според Artnet.

Търгът на италиански произведения събра 40,4 млн. паунда, оправдавайки очакванията, но сумата е малко по-ниска от тази от миналогодишното събитие – 41,4 млн. паунда. 11 от общо 51 лота не намериха купувачи.

Алберто Бури, който има ретроспектива в музея Solomon R. Guggenheim в Ню Йорк, също се представи добре. Неговата творба „Bianco Plastica 1" беше продадена за 2,6 млн. паунда, надминавайки прогнозата за максимална цена от 2 млн. паунда. Поне четирима души наддаваха за нея, а победител се оказа арт дилърът Дейвид Нахмад.

Произведението от 1956 г. на Бури „Combustione M.2” достигна цена от 1,8 млн. паунда, три пъти повече от минималната си оценка за 600 хил. паунда. Творбата е направена от изгорени дърво и хартия. За последен път тя е била предлагана на търг през 2008 г., когато е продадена за 421 250 паунда.

Търгът на съвременно изкуство, който се проведе веднага след този на италиански творби, събра 36,4 млн. паунда, което е с 29% повече спрямо предходната година. От всичките 53 лота 15 не успяха да намерят купувачи. Топ лотът се оказа картината на Жан-Мишел Баския „Untitled (The Black Athlete)”, която беше продадена за 4,1 млн. паунда.

По-голямо наддаване имаше за скулптурата на германеца Иза Генцкен, която достигна сума от 677 хил. паунда, почти седем пъти над минималната си оценка. За произведението наддаваха поне 10 души. Сумата се оказа рекорд за творба на Генцкен, продадена на търг. Ретроспектива на неговото творчество ще бъде открита следващия месец в музея Stedelijk в Амстердам.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още